Андрей Цеков: Прекомерността на глобите в тол системата води до корупция

Андрей Цеков говори за тарифата на тол системата.Трябва да бъде внесено решение на Министерски съвет за промяна на тарифата за тол таксите.

Андрей цеков . министър на регионалното развитие говори за тол системата и нейните такси.
Андрей Цеков, Снимка: БГНЕС

Андрей Цеков говори за тарифата на тол системата. Трябва да бъде внесено решение на Министерски съвет за промяна на тарифата за тол таксите, предадоха от dunavmost.com

Министър Цеков заяви, че стратегически безпорядък характеризира развитието на инфраструктурата в България и поясни: “В момента едновременно трябва да строим пет или шест магистрали, за да осигурим добра свързаност. Имаме магистрална връзка единствено с Турция. Според националните ни приоритети трябва да имаме две хоризонтални и поне три вертикални оси (Видин-Кулата, Русе-Маказа, Дуранкулак-Малко Търново), но реално разполагаме с пет магистрали в проект и в строеж. Нито една разумна държава не би трябвало да планира по този начин”.

Последиците от липса на адекватна инфраструктура са причината за закъснялото ни икономическо развитие. Министър Цеков се обърна към участниците в V Годишна конференция на Камарата на автомобилните превозвачи в България като към работодатели и като юридически субекти, които активно участват в развитието на икономиката в страната ни, предава БТА. Заключението, че е трудно да си превозвач в България, не е чуждо за него и той има ясна представа за състоянието на пътищата в страната, за липсата на адекватна свързаност и планиране, подготовка и визия за развитие на инфраструктурата.

Критиките на министър Цеков към тол системата не бяха щадящи. Той посочи прекомерността на глобите като проблем, който трябва да бъде решен в спешен порядък, защото освен финансови загуби, той създава и условия за корупция.

Прочетете още: Нови тапи на магистрала “Хемус” заради ремонтите на двата тунела

Вратите на МРРБ са винаги отворени за вас. Аз нямам претенцията, че държавната администрация може да идентифицира и реши всички проблеми. Ние имаме нужда съвместно с вас да намерим работещите решения, които ползват икономиката, бизнеса и потребителите”, заяви министър Цеков. Той ще продължава да инициира срещи с представителите на транспортните браншови организации, за да бъдат търсени решения на проблемите на тол системата, да бъдат обсъдени и намерени решения по отношение на ремонтите, затварянето на пътищата и възможностите за алтернативни маршрути, които да не блокират бизнеса и стокообмена в България и в Европа.

Министър Цеков подчерта, че този диалог е започнал трудно, заради натрупано лошо наследство и пропаст в комуникацията, но този етап е преодолян и сега работата е конструктивна. Първите резултати ще са видими още другата сряда, когато трябва да бъде внесено решение на Министерски съвет за промяна на тарифата за тол таксите.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…