Мартин Владимиров: Цената на горивата трябва да е с 32 стотинки по-ниска

зареждане на кола, горива , поскъпване , мартин владимиров

Мартин Владимиров е енергиен анализатор, Център за изследване на демокрацията.

Експертът Мартин Владимиров критикува текущите цени на горивата в България, посочвайки липсата на очакван ефект от миналогодишната дерогация. По време на интервю за “Здравей България” по Нова телевизия, той изрази мнение, че при наличие на реален ефект, цената трябваше да е намалена с минимум 32 стотинки.

Владимиров поясни, че въпреки покупката на руска нефт с 20% отстъпка спрямо европейските пазари, „Лукойл” продава на цени, които са сравними със средните за континента. Той уточни, че справедливата цена на бензин А95 в страната би трябвало да е 2.65 лева на литър.

Експертът също така подчерта, че производствените разходи в България формират около 58% от крайната цена на горивото, докато в Европа този процент е 32%. Разликата, според него, представлява надценката, която „Лукойл” начислява, превръщайки я в свръхпечалба.

Ограничения на износа на горива в Русия

В заключение, Владимиров коментира, че „Лукойл” обработва българския пазар като международен, където цените са диктувани от глобалните тенденции и геополитическите решения на държави като Русия и Саудитска Арабия.

блокада на полскит ефермери и шофьори
Автомобилен транспорт

Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

декември 4, 2023

Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни дейст…