Ограничения на износа на горива в Русия

Ограничения на износа на горива в Русия

В отговор на нарастващите вътрешни нужди и целта за стабилизация на вътрешния пазар, Русия въвежда временни ограничения върху износа на бензин и дизел. Тази информация беше потвърдена от официално правителствено изявление.

Министерството на енергетиката подчертава ангажимента си към прекратяване на неразрешения износ на горива. Правителството набляга на това, че тези мерки имат за цел осигуряване на достатъчно гориво на вътрешния пазар, което ще доведе до намаляване на цените.

Забраняват електрическите тротинетки в Париж

Решението беше предприето след растящите проблеми с доставките, особено в южните райони на Русия, където горивата играят ключова роля за успешното събиране на реколтата. Предстоящите президентски избори подсилват значимостта на стабилна вътрешна горивна ситуация.

От бранша споделят, че наскорошният недостиг на горива се дължи на множество причини като поддръжка на рафинерии, проблеми с железопътния транспорт и слабата рубла, която увеличава стимула за износ на горива.

За повишаване на наличността на горива на вътрешния пазар, руските власти увеличиха задължителните количества за доставка на бензин и дизел на стоковата борса, като е създаден и механизъм за ежедневен мониторинг.