Международната морска организация прие Полярния кодекс

 

Международната морска организация (IMO) прие Кодекс за опериращите в полярни води кораби (Полярен кодекс) на 94-та сесия на Комитета по морска безопасност. На същата сесия бяха приети и измененията в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS).

IMO отбелязва, че това бележи исторически момент в нейната работа за осигуряване безопасността на морските лица и корабите в полярни води.

Полярният кодекс определя основните изисквания при проектирането, строителството и последващото оборудване на кораби, които ще оперират в полярни води. Също така указва изискванията към морските лица и тяхната подготовка при работа на този вид съдове. Кодексът подчертава и евентуалните опасности за корабоплаването в тези води, опасностите за околната среда, както и търсенето и спасяването и борбата с разливи. Освен задължителни разпоредби, Полярният кодекс съдържа и редица препоръки.

Очаква се измененията в SOLAS да влязат в сила на 1 януари 2017 година.

Тъй като Полярният кодекс съдържа и разпоредби свързани с опазването на околната среда, предстоят изменения и в Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби (MARPOL).

Вероятно Комитетът по опазване на морската среда към IMO ще приеме промените в MARPOL през месец май догодина.

 

Източник: http://www.maritime.bg, 22.11.2014г.

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]