Милиони щети от пороите по пътищата

Около 10 милиона лева са щетите, нанесени по пътната инфраструктура по ориентировъчни данни само от вчерашния ден на проливни валежи. Това каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред Нова тв.
Вчера беше изключително тежък ден за българските пътища, масово се активизираха свличания, преляха много реки и много пътища бяха затворени. На много места в страната са разрушени подпорни стени, мостове, каза още шефът на пътната агенция.
 
Най-тежко е положението в Смолян. По пътя за Телиш около 200 метра подпорна стена е подкопана е много опасно. В цялата област има опасност от падащи камъни и призовавам шофьорите да пътуват с повишено внимание и по-ниска скорост. Вчера имаше и свлачище на пътя за Пампорово, но към 3.30 тази нощ успяхме да отворим пътя за движение, съобщи той.
 
Много общини в Южна и Източна България продължават да са в бедствено положение заради проливните дъждове. Сложна е обстановката в областите Добрич, Варна, Бургас, Смолян, Кърджали, предаде БНТ.
Пътни участъци са затворени. Армията се включи в спасителните операции в Смолян, където ситуацията е най-тежка. В областта има десетки наводнени сгради. Тежка е ситуацията и в Девин, и Кърджали.
 
Най-критични са точките Смолян и Девин. Отменено е бедтсвеното положение в Доспат. Нощта обаче премина спокойно в Смолян, нивото на река Черна значително спада. Преди това реката наистина приличаше на бурно море, каза кореспондентът на БНТ Николай Райшинов.
В областта нивото на водоемите спада. Няма преливащи язовири. По превантивни мерки продължава изпускането на вода и от язовира в Златоград и от язовира Цанков камък. Армията помага, по думите на военният министър Николай Ненчев цялата армия е готова да помага при нужда. Доста доброволци помагат на място. Бедственето положение обаче остава заради прогнозите за валежи.
 
От пресцентъра на Община Бургас съобщават, че обстановката се нормализира. На територията на бургаски регион има отделни населени места с прекъснато електрозахранване. – с.Габрево, община Поморие, с.Емона, община Несебър, с Велика, община Царево. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите, очаква се днес до обяд проблемите да бъдат решени.
 
По направлението Варна – Бургас е въведено ограничение единствено между Ахелой и Поморие, като алтернативният маршрут е през Каблешково, в обратна посока от Бургас за Варна, пътят е отворен без ограничения. Остава затворен и пътят Зидарово-Димчево, община Созопол, обходния път е през с.Извор. Затруднено е и движението в района на с.Приселци. Затворен остава и пътят Айтос-Провадия.
Пристанище и Летище Бургас са отворени.
При дежурния в Областна администрация Бургас не са постъпили данни за бедстващи хора. Постъпили са редица сигнали за имуществени щети.
Природните стихии отнеха живота на петима души в последните дни.
Източник: Economic.bg
ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…