Министър Алексиев: Липсата на техника и процедури за морско спасяване е престъпна безотговорност

Дългогодишната липса на техника и процедури за аварийни случаи, като заседналия кораб край местността Яйлата при Камен бряг, е престъпна безотговорност, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Той пристигна по-рано днес в местността Яйлата, където се намира заседналият кораб Vera SU.  „В закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при аварийни случаи, както и техническа ресурсна обезпеченост. Тези дни показаха, че няма нито процедура, нито правила“, съобщи министър Алексиев.

„Сформираният кризисен щаб ще намери най-правилното решение за предотвратяване на екологичната катастрофа, пред която сме изправени“, увери министър Алексиев.

„Използвах личните си контакти за намирането за салвидж компания, след като се убедихме, че с наличната техника, освобождаването на кораба не може да се осъществи. Мобилизирана е международната фирма, която е участвала в спасяването на руската подводница „Курск“ и в момента се изготвя план. До часове ще разполагаме с него и незабавно ще ви информираме за последващите действия. Водя непрекъснати разговори с Военноморските сили за доставката на 4-тонни котви, за по-сигурно укрепване на плавателния съд“, съобщи транспортният министър. Той отбеляза, че метеорологичните условия не са добри и се очакват вълни от 2  метра.

Христо Алексиев бе категоричен, че на първо място стои опазването на здравето на хората и природата. Отчита се и присъствието на екипажа на товарения кораб Vera SU, като се обмисля необходимостта от евакуация.

„Отново ще уточня, че според българското законодателство, корабособственикът е задължен да извърши операцията по освобождаването на плавателния съд“, заяви министър Христо Алексиев. Отчитам като грешка решението на Морска администрация-Варна, която е дала 7-дневен срок на собственика, за да представи план за действие и още един месец, за да изведе кораба. Затова в неделя издадох заповед, с която спрях всички тези действия и мобилизирахме наличния ресурс, не само държавен, а и на частните компании“, допълни министърът. Той увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се реши ситуацията.

Транспортният министър посочи, че след освобождаването на кораба, всеки ще поеме своята отговорност и ще бъде безкомпромисен към всички, които не са си свършили работа на време към настоящия момент и през годините.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…