Министър Ангелкова: Чакаме пари за БДЖ от ревизирани бизнес планове

Министър Николина Ангелкова се срещна със синдикалните организации в жп сектора, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). На срещата стана ясно, че финансиране за БДЖ се очаква от ревизираните бизнес планове.
 
Всяка една от предложените конкретни мерки, свързани с подобряване условията на труд, повишаване квалификацията на експлоатационния персонал и поддръжката и ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, които ще бъдат представени от ръководствата на двете железопътни компании, ще бъде съгласувана с вас. Това заяви Ангелкова по време на срещата.
 
Участниците в срещата се обединиха около становището, че е необходимо да бъдат предприети незабавни действия по подобряване процеса на работа и контрола, за да се гарантира безопасността на жп превозите на пътници и товари.
 
Мистър Ангелкова заяви, че разчита именно на ръководствата на синдикатите да се включат активно и заедно с тях да бъдат набелязани неотложните мерки, свързани с подобряване условията на труд, повишаване квалификацията на експлоатационния персонал и поддръжката и ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, които да бъдат реализирани веднага.
 
Тя припомни, че допълнителни средства няма да се търсят, а ще дойдат от ревизираните бизнес планове, в които ще бъдат включени именно онези дейности, определени заедно със социалните партньори като приоритетни.
 
Следващата среща между ръководствата на МТИТС и социалните партньори ще се проведе в петък – 24.10.2014 г. и на нея ще бъдат обсъдени конкретните мерки и предложения, постъпили от жп превозвача и НКЖИ.
 
На срещата, от страна на МТИТС освен министър Ангелкова, присъстваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, изпълнителният директор на ИА „Железопътна администрация“ Веселин Василев, генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Християн Кръстев и главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев. Синдикалните организации бяха представени от Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ, Петър Бунев – председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ, Розен Зарков – председател на Федерация на транспортните работници и Зоринчо Йорданов – председател на Национален железничарски синдикат към КТ „Подкрепа” и Георги Манолов – председател на Синдиката на локомотивния персонал в България.
Източник: Trud.bg
Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]