Министър иска ремонтен хъб на летище София

Създаването на авиационен ремонтен хъб около летище София беше една от темите, обсъдени на срещата между служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и представители на Асоциацията на българските авиокомпании.

По време на разговорите представителите на бранша заявиха желание да бъде създадена стратегия, която да дава основните насоки за развитието на авиацията. Те изразиха желание да продължи работата на Консултативния съвет по въпроси, свързани с гражданската авиация.

Друга важна тема, която беше поставена от бранша е разрешаването на статута на северните районите намиращи се около охраняемата зона на летище София. По думите им, при част от имотите има все още неизяснена собственост и ясно разделение, липсват улици и инфраструктура. Това не дава възможност там да се насърчават дългосрочните инвестиции, в областта на ремонтната дейност и техническа поддръжка на самолети.

Министър Алексиев благодари на бранша за активната им позиция и заяви, че ще бъдат предприети действия, според компетенциите на министерството за разрешаването на поставените въпроси.