Служебният министър Христо Алексиев спира концесията на летище София

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев спира концесията налетище София, съобщи той на специална пресконференция в сградата на министерството. Според него обявената по време на правителството на Бойко Борисов процедура не защитава държавния интерес, ще доведе до повишаване на летищните такси и до отлив на пътници и линии. Според Алексиев е изготвен анализ, който е показал, че концесията не е подготвена достатъчно добре и постигнатите резултати не биха били добри.

Подготвителните действия не са извършени по адекватния начин, коментира Алексиев. За пример той даде концесията на летище Белград. Там кандидатите са 27, при нас са 5. В нашата концесия е заложено увеличение на летищните такси годишно с 20-25 милиона лева.

Христо Алексиев не е доволен, че се натоварва въздушния транспорт, за да се спаси БДЖ. Според него това не е нормална практика.

Министърът се притеснява, че концесионерът ще генерира свръх печалба. Той не отрича по принцип концесията. Тя обаче трябва така да е структурирана, че да защитава държавния интерес и да даде перспектива пред развитието на летището.

Алексиев коментира и назначението през февруари в борда на летище “София” на бившия зам.министър Красимира Мартинова, чиито брат е юрисконсулт в турската фирма, кандидатстваща за концесията – TAV. “Не съм запознат с подобна роднинска връзка. Трябва да се направ проверка и ако се установи такъв конфликт, да се вземат мерки. Красимира Мартинова би трябвало да е декларирала подобни връзки, но дали е направено и дали е така, не знам. Ще проучим случая”, обеща той.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…