Министър обяви нова жп връзка през Благоевград с Македония

До месец ще започне изготвянето на технически проект за изграждане на ж.п. трасето от Радомир през Благоевград до Гюешево. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на 19  дискусия “Да! на българската икономика”, организирана от в. “Стандарт” и КРИБ в Благоевград.

За строителството на трасето е сключено отделно споразумение при подписване на общото държавно такова с Македония преди няколко седмици, обясни Московски. И заяви, че в него са включени конкретни срокове. “Трасето е част от транспортен коридор номер 8, който тръгва от Италия и минава през Албания, Македония и България”, продължи министърът.

Затова и страната има шанс да получи средства за изграждане на отсечката от Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия, каза още той. Освен това предстои и модернизация на сигнализацията на ж.п. линията между София и Кулата.

По този начин ще се подобри проектната скорост на трасето и то ще стане по-безопасно, допълни Московски. Транспортният министър заяви, че един от основните приоритети на правителството е подобряване на инвестиционния климат и намаляване на административната тежест за бизнеса. “Работи се и за това бизнесът да получава по-евтино и лесно финансиране през българската фондова борса, вместо от банките”, допълни Московски.

Изт: standartnews.com