Видя ли решение министър Цеков на проблемите с АМ “Хемус” и бюджета?

Видя ли решение министър Цеков на проблемите с АМ Хемус и бюджета
Снимка: МРРБ

Министър Цеков отговаря на въпроси за бюджета и АМ “Хемус”.

В началото на годината бяха изразходвани едва 244 млн. лв. за основни ремонти и изграждане на нови пътища от бюджета, въпреки предвидените над 2 милиарда лв.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Търговище.

Министър Цеков отбеляза липса на планиране, на готови проекти за работа и на обществени поръчки, които да бъдат възложени и да гарантират постоянен работен фронт.

“В продължение на години пътищата са се строели по два механизма – инхаус и договори за текущи ремонти и поддръжка”, сподели министър Цеков, като изтъкна, че тези механизми противоречат на основните принципи на правото.

“Тези практики бяха прекратени преди около две години, но оттогава държавата изпитва трудности и не успява да представи цялостна и обезпечена работна инвестиционна програма за следващите години. Нашата цел е първо да разработим конкретна програма за следващата година.

До края на тази година ще бъдат обявени нови обществени поръчки за обекти на стойност над милиард и половина лева за основни ремонти и изграждане на нова пътна мрежа.

След това ще разработим седемгодишната стратегия, както изисква законът”, добави министърът, цитиран от БТА.

Относно строителството на автомагистрала “Хемус”, министър Цеков заяви, че “Хемус” ще бъде реализирана, но напомни, че строежът на магистралата е започнал в разрез с всякакви норми на право и морал.

“Сега, бих казал, че имаме план, създадохме работна група, която очаквам до края на лятото да предложи решение, така че “Хемус” да може да бъде изградена през следващите години”, поясни министърът. По думите му, вече има ясна визия и определен бюджет за излизане от настоящата ситуация по отношение на строителството на автомагистралата.

Министър Цеков добави, че в момента се проектира ремонт на пътя Русе – Бяла и обхода на Бяла. “Очакваме разрешение за строеж за първия участък, който е около шест километра и половина, през месец октомври. Тогава ще може да се открие и строителна площадка. Що се отнася до участъка от Бяла до Велико Търново, през тази година ще обявим обществена поръчка за него”, допълни министърът.