Министъра на транспорта Ангелкова и служебни министри много искат и в новия кабинет

Четирима служебни министри водят титанични битки, за да запазят поето -вете си в следващия кабинет.
 
Най-активни в совалките между „Дондуков" 1 и централата на ГЕРБ са сегашният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и транспортната министърка Николина Ангелкова .
 
За продължаване на мандата от служебния кабинет лобират още социалният министър Йордан Христосков и вътрешният Йордан Бакалов. Свои пасианси реди и пети министър на Плевнелиев – здравният Мирослав Ненков. В енергичните действия за продължаване на министерската си кариера Николина Ангелкова дори е включила шефа на Европейската народна партия Антонио Лопес, с когото поддържа повече от топли отношения още от времето, когато е специализирала в структурите на ЕС. Дамата е изкл юч и телно приближена на президента Росен Плевнелиев, когото следва още от Министерството на регионалното развитие. С негова помощ тя влезе в управата на Пътната агенция, беше и зам.министър на ведомството и последва Плевнелиев в президентството. В момента Ангелкова е претоплила емоциите от близостта си с Лопес, за да въздейства на Бойко Борисов да я остави в редовното правителство. Борисов е стара слабост на Лопес, който го провъзгласи за бъдещия избраник на ЕНП за премиер още при създаването на ГЕРБ. Шефът на евродесн и ц а та беше в Бълг а р и я в края на септември и началото на октомври, за да удари рамо на предизборната кампания на ГЕРБ. Посещението му обаче съвпадна и с мача на „Лудогорец" с „Реал" (Мадрид), чийто заклет фен е Лопес. Борисов дори се похвали, че двамата са се срещнали с легендата на „Реал" Емилио Бутрагеньо.
 
Случайно или не, Ангелкова също е яростен привърженик на испанския отбор и бе засечена на официалната трибуна по време на мача точно след като взривът в Горни Лом уби 15 души. Запознати твърдят, че Лопес също не е пропуснал проявата на любимия си отбор, макар да се е подвизавал на стадиона инкогнито. Ангелкова пък се е възползвала умело от романтичното минало и критичното политическо настояще за да поиска от Лопес да я подкрепи пред Борисов.
 
За Екатерина Захариева в ГЕРБ лобира пиарката й Бетина Жотева. Бившата говорителка по БНТ и бивша пиарка на печално известния финансов министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков стана върла гербаджийка.
След внезапния край на мандата на Борисов тя се вля в редиците на протестиращите и получи пост в централата на ГЕРБ. Сега е впрегнала всичките си сили, за да търси съдействие от по-ниските ешелони на партията, които да досаждат на лидера й за оставянето на Захариева в следващия кабинет.
 
Покрай натиска за министерски постове от страна и на Реформаторския блок за Борисов почти не остават опции, на които да сложи свои избраници в кабинета си. Това е и причината лидерът на ГЕРБ да протака консултациите за съставянето на следващото правителство цяла седмица и да готви втори тур за преговорите, след като получи мандата за управление.
Източник: Галерия
ЖП транспорт

Скопие обяви жп линията до България за „ключов проект“ и задели за нея €29 млн.

Изграждането на жп линията от Северна Македония до България ще е „ключов проект“ за следващата година. Това обяви транспортният министър на страната Благой Бочварски на пресконференция в столицата. Бочварски каза, […]