Министрите Данаил Папазов и Десислава Терзиева инспектираха строителството на лот 2 от АМ „Струма“

 

Министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Стефан Чайков провериха напредъка при изграждането на лот 2 „Дупница – Благоевград“ от АМ „Струма“. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнението на Оперативна програма „Транспорт“ се движи с добри темпове, като на този етап няма забавяне в плащанията към бенефициентите, съобщи министър Данаил Папазов. По думите му около 60% от бюджета на програмата вече е разплатен.

Строителните дейности на участъка се изпълняват в график, съобщи министър Терзиева. Усилено се работи по големите съоръжения, и на двата тунела по трасето на Дупница – Благоевград. Единият е при с. Блатино, а другият при кв. „Левски“ на гр. Кочериново. На п. в. „Бобошево“ се полага основа от трошен камък и се извършват асфалтови дейности. Успоредно със строителството се извършват и спасителни археологически проучвания на 12-те обекти, регистрирани по трасето. Археолозите са завършили работата по три от тях. По останалите разкопките продължават. Работим в много добро сътрудничество със строителите и си помагаме ежедневно, казаха археолозите.

Участъкът от Дупница до Благоевград, с дължина 37,48 км, е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Отсечката е от км 322+000 – около 1 км северозападно от с. Блатино, и завършва около 400 м след пътен възел „Благоевград” – пресичането с път ІІІ-106. Трасето започва с обход на гр. Дупница, западно от съществуващия път Е-79, пресича р. Джерман южно от Дупница и продължава в ивицата между реката и съществуващата железопътна линия. На обекта е предвидено изграждането на 4 пътни възела: „Дупница-юг“ (с път II-62), „Бобошево“ (с път III-104), „Кочериново“ и „Благоевград“ (с път III-106). Проектът включва и строителството на два тунела с дължина до 500 м на всеки един от тях. Те са на територията на област Кюстендил. Ще бъдат изградени шумозащитни прегради в участъците, преминаващи в близост до с. Блатино, с. Усойка, кв. Левски на гр. Кочериново и с. Бело поле, ще се построят селскостопански подлези и надлези и т. н.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“, в който участват: „Импреза” АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, България и „Пътстрой – 92” АД, България. Стойността на договора е 358 722 000.00 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП“, в което участват „Пътинвестинженеринг” АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843.00 лв. с ДДС. Срокът за завършване на обекта е пролетта на 2015 г.

Общата дължина на АМ "Струма" – от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Част е от Трансевропейския коридор № IV и от Трансевропейската магистрала "Север – Юг". Със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. се финансира строителството на 68,9 км. През юли м. г. завърши изграждането на лот 1 Долна Диканя – Дупница /16,78 км/. През октомври т. г. трябва да е готов лот 4 Сандански – Кулата /14, 7 км/.

Източник: http://www.mtitc.government.bg, 23.06.2014г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]