Московски: БДЖ увеличило дълговете си пет пъти за една година

„Дълговете на БДЖ са се увеличили с пет пъти в рамките на около година“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде „Фокус“. Министърът коментира, че е довoлен от работата на екипите, с които е работил в предишния си мандат. „Ако сравняваме числата, постигнаха нелоши резултати и със сигурност посоката в БДЖ ще бъде концентрация в „Пътнически превози“ в посока оздравяване.
 
Надявам се да успеем да постигнем и модернизация. Намалихме загубите с темпо от близо 20 милиона лева на годишна база на около 3 милиона лева. Към момента загубата вече е 15 млн. лв. т.е. за около година се увеличи пет пъти“, обясни министърът. Стана ясно, че ако 70% от товарите излязат от сегашната компания на БДЖ, означава, че тя практически е приключена.
 
„Много се надявам да се намери инвеститор, който да инвестира и да обнови подвижния състав. Така, както е компанията в момента, тя няма да постигне изискванията на ЕК за финансова стабилност, за да може да получи финансиране. Има обаче няколко други варианта, които ще обсъдим. Включително остава и вариантът да се финансира през оперативна програма, но тогава „Пътнически превози“ трябва да бъдат преместени под някаква форма в НКЖИ, за да може като цяло да се покажат финансово стабилни показатели и да отговори на критериите“, каза още Московски.
 
Източник: Novinite.bg