Московски: Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център

Благодарение на изградената метро връзка, от днес летище София вече е модерен, мултимодален транспортен център, каза министър Ивайло Московски по време на пускането в експлоатация на разширението на метрото до Летище София.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.
Новият участък е дълъг 5 км и включва четири метростанции: „Дружба", „Искърско шосе", „Софийска Света гора" и „Летище София". С изграждането му, софийското метро има общо 36 км метролинии и 31 метростанции, посочва пресцентърът на МТИТС.

„Продължаваме разширението на метромрежата и по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., заяви министър Московски. „Планирано е финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото – трасето от бул. „Янко Сакъзов" до кв. „Красно село", който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи няколко изключително натоварени от транспортна гледна точка райони на столицата", допълни той. Стойността на проекта е около 800 млн. лв. и включва 7,2 км ново трасе, седем нови метростанции, изграждане на депо в кв. „Красно село" и доставка на 20 метровлака.

Министър Московски заяви, че за пореден път се доказва, че проектът за изграждане и разширение на столичното метро е един от най-успешните обекти, финансирани по ОП „Транспорт" 2007-2013 г. „През миналия програмен период бяха осигурени повече от 1 млрд. лв. за разширението на първия метродиаметър и цялостно изграждане на втория", каза Ивайло Московски и допълни, че с тези средства са изградени 17 нови метростанции и 18 км нови метролинии, а в началото на май предстои пускането в експлоатация на още 2,7 км метролинии и три нови метростанции.

Проектът за разширение на столичното метро – Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. лв. от тях са осигурени от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. Той е разделен на два лота – Лот 1, който включва новото трасе от бул. „Цариградско шосе" до Летище София, и Лот 2, който обхваща разширението до Бизнес парка в кв. Младост 3. Стойността на безвъзмездната финансова помощ предоставена от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. за изграждането на Лот 1 е 135 млн. лева.

 

Агенция Крос