Московски: Планираме сериозни инвестиции в БДЖ

Новото правителство може да поднови процедурата по приватизацията на "БДЖ – Товарни превози", коментира новият транспортен министър

 

Сериозни инвестиции в БДЖ обеща новият транспортен министър Ивайло Московски, цитиран от „Фокус”. Подготвя се и мащабен план за преструктуриране на железопътния сектор.

 

„Концентрираме се в оздравяването на”БДЖ – Пътнически превози” и най-вероятно ще бъде рестартирана процедурата по приватизацията на „БДЖ – Товарни превози”, коментира още транспортният министър.

Той посочи, че около 5 млн. евро от средствата на БДЖ са блокирани в германската банка KfW, с която българските железнициимат кредитни взаимоотношения.

Московски обеща да се търсят варианти не само за оптимизацията на структурата, но и за подновяване на подвижния състав на компанията. Той оцени, че през последната година е била на безвремие, което се е отразило на всички сектори в държавата.

Ивайло Московски каза още, че Министерството на транспорта ще продължи стратегията си за пристанищата и летищата с концесионна политика, а в пътния сектор ще се използват механизмите на Оперативна програма „Транспорт“.

Като рисковите пътни проекти, Московски посочи лот 4 на Автомагистрала „Струма“, както и АМ „Марица“. „Продължава работата по изграждане на електронно управление“, обясни още транспортният министър.

Източник: Investor.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]