Московски убеждава гръцките фермери да въведат график на блокадата

График за пропускане и допускане на пратки с вода и храна за блокираните на границата откъм гръцка страна шофьори е договорил министърът на транспорта Ивайло Московски.

Днес той направи обиколка в района на ГКПП "Кулата – Промахон", където вече седмица се трупат опашки от товарни автомобили, които чакат да преминат границата. Над 10 километра е опашката на българска територия, а двойно по-дълга е опашката от чакащи коли на Промахон. Сред тях има и много българи.

Те вчера обвиниха българските власти, че не предприемат нищо, за да ги защитят. Проблем е и това, че хората са на магистралата, а в разстояние на около 20 километра на гръцка територия няма населени места.

Шофьорите чакаха свои близки да преминат границата с автомобили, за да им донесат храна, вода и лекарства. През днешния ден гръцките фермери дадоха поредната квота за пропускане на товарните камиони – по двеста в едната и в другата посока. Напълно блокиран за преминаване е другия пункт Ексохи- Илинден.

Утре: По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа на 6 февруари до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа.

Българската страна предостави химически тоалетни, храна и вода за блокираните превозвачи. Отделно МВнР уведоми Брюксел и поиска ЕК да вземе отношение по повод ограничаването на достъпа на предвижване в европейското пространство.

Министър Московски е разговарял днес с гръцките фермери от които е поискал да допуснат храна и вода за нашите превозвачи, както и да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни. Стачкуващите са поели ангажимент и за двете неща, съобщават от Министерство на транспорта.

Обстановката към 18 часа на 5 февруари:
През ГКПП Кулата – Промахон не се пропускат товарни автомобили. 
 
ГКПП Илинден – Ексохи : Не се пропускат всички видове превозни средства. Леките коли ще бъдат пропускани след 22.30 часа. 
През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

Министърът Московски се е срещнал и със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция Йанис Моисядис, с когото са обсъдили ситуацията. Префектът също е поел ангажимент да осигурят храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи на гръцка територия. Моисядис обаче е признал, чегръцките власти не могат да направят нищо по въпроса за вдигане на блакодата, тъй като ситуацията не е под техен контрол.

Министър Ивайло Московски е информира заместник-префекта Йанис Моисядис, че българската страна е запознала европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц за възпрепятстването на свободното движение на хора и стоки по един от най-натоварените и важния трансевропейски транспортен коридор №4.

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Много скъпо. Много бавно. Много опасно. Що е то? БДЖ трябва да умре…

Какво се случи след – продължение на историята от 2016 г. Компания Български държавни железници (БДЖ) e един от редовните сюжети на „Черната книга на правителственото разхищение“. Годишното издание им посвети […]

Автомобилен транспорт

Руска тройка на върха

Днешната, втора част от маратонския етап би могла да компенсира онези, които са били предпазливи вчера, през първата част. Освен удоволствието от преминаването на пясъчните, а след това и на […]

Автомобилен транспорт

DAKAR 2021 – второ действие

Равносметка на останалите в надпреварата след „ходенето по мъките“ от предишните 6 дни: в Етап 7, Хаил – Сакака, днес потеглиха 88 мотоциклетисти (96 стартираха в Етап 1), 14 (16) […]