Може ли Брюксел да свали пътниците от самолетите и да ги качи на влакове

Европейският съюз си е поставил крайно амбициозни климатични цели и иска да стане въглеродно неутрален до 2050 г. Голяма част от усилията ще трябва да бъдат насочени към методите за транспорт на европейците и по-конкретно стимули, които да накарат хората да изберат железопътния пред въздушния транспорт, особено на кратки разстояния. Някои европейските правителства, като австрийското и френското вече са предприели мерки за ограничаване на кратките полети, като същевременно правят пътуванията с влак по-привлекателни за бизнес пътници и туристи.

През 2022 година ще бъде пусната обновена линия със спални вагони между Виена и Париж. И въпреки че тези 1000 километра ще отнемат 8 часа повече, отколкото със самолет, пътуването по тях ще генерира едва 10% от емисиите на полета. През 2028-ма се очаква да бъде завършен 44-километров тунел под Алпите. Проектът ще бъде на стойност около 8,4 милиарда евро и ще намали времето за пътуване от Инсбрук в Австрия до Болцано в Италия от 2 часа до 50 минути.
Вижте повече за усилията на Брюксел към намаляване на емисиите от транспортния сектор във видеото на Блумбърг на този линк.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…