Над 200 влака пред спиране

Към 200-220 влака трябва да бъдат премахнати от разписанието, а около 1500-2000 железничари – съкратени. Това съобщи пред транспортната комисия в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.

На практика това са около една трета от всички влакове в разписанието на българските железници, които са към 600. Персоналът на двете железопътни предприятия – за пътнически и за товарни превози, е общо 10 000 човека.
Пред депутатите министърът заяви, че причината за свиването на дейността е намаляването догодина на субсидията, която държавата отпуска за компенсиране на пътуванията с намалени цени на ученици и пенсионери. В последните години тази субсидия беше 180 млн. лв., а за 2015 г. са предвидени 140 млн. лв. „Аз не виждам по какъв друг начин ще компенсираме това намаление с 40 млн. лв., така че ако може нека депутатите съдействат да няма такова рязане на парите“, каза министърът.

Най-вероятно драстичното свиване на дейността ще настъпи след Нова година, тъй като от БДЖ коментираха, че новото разписание, което влиза в сила от 15 декември, вече е отпечатано и в него няма такова намаление на влаковете. Московски коментира, че цялото разписание ще бъде преразгледано и съкращенията ще започнат от влакове, които се движат по периферни линии или са само допълващ транспорт, тъй като по-евтино ще излезе на такива места да се движат автобуси. Той припомни, че в последната година от предишното управление на ГЕРБ около 150 влака бяха спрени от движение, но през декември 2013 г. при кабинета „Орешарски“ те отново бяха върнати в разписанието.

През април т.г. влезе в сила нов колективен трудов договор в железниците. Според него нито едно съкращение не може да бъде направено без предварително съгласуване със синдикатите. Вчера лидерът на железничарския синдикат в КНСБ Петър Бунев каза пред „Труд“, че съкращаването на толкова много хора и закриването на линии е недопустимо. Безсмислено е да се харчат европейски пари за ремонти на жп релси и съоръжения, ако ще се съкращават толкова много влакове, каза Бунев. В новата оперативна програма „Транспорт“ за рехабилитация на жп трасета са предвидени над 1 млрд. лева. „Това ще е краят на железниците и ние няма да стоим кротки, ако този план започне да се осъществява“, заяви Бунев.
Министър Московски коментира пред журналисти, че съкращенията на персонал ще бъдат съгласувани предварително със синдикатите. Това обаче не се отнася за влаковете по губещи линии.

 
Източник: в.ТРУД

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]