Над 300 000 пътници на ден в софийското метро

Заради пътните ремонти пътниците в подземната железница са се увеличили с 20 000 средно. Техният брой вече е 310 000 дневно. Това съобщи шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев.

Той допълни, че за да се улесни достъпа до една от най-натоварените спирки на метрополитена, ще бъде изграден 150-метров тунел, който ще свърза столичния квартал „Дружба 2“ с метростанция „Цариградско шосе“. Съоръжението ще струва 2,1 млн. лева и се предвижда да бъде готово през април догодина, когато бъде пусната отсечката от Интер експо център до летището.

„7000 – 8000 души ползват спирка „Цариградско шосе”, отчете инж. Братоев.

Първите 50 метра дружбенци ще вървят по тротоар, след това има 100 метра по подвижна пътека – травелатор, и после ще ходят още 50 метра до шахтата на метростанцията. Там ще има два асансьора за по 15 човека и една стълба, които ще издигат пътниците 3 етажа нагоре.

Пет – шест камери ще бдят за сигурността на пътниците пред тунела, в него, в асансьорите и горе, където хората ще излизат във вестибюла. Тунелът ще се ползва само в работното време на метрото, добави Братоев.

За да стане факт проектът обаче, Столичният общински съвет трябва да приеме промяна в подробния устройствен план на района и да няма обжалване, предаде „Монитор“.

Източник: Монитор

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]