Над 300 000 пътници на ден в софийското метро

Заради пътните ремонти пътниците в подземната железница са се увеличили с 20 000 средно. Техният брой вече е 310 000 дневно. Това съобщи шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев.

Той допълни, че за да се улесни достъпа до една от най-натоварените спирки на метрополитена, ще бъде изграден 150-метров тунел, който ще свърза столичния квартал „Дружба 2“ с метростанция „Цариградско шосе“. Съоръжението ще струва 2,1 млн. лева и се предвижда да бъде готово през април догодина, когато бъде пусната отсечката от Интер експо център до летището.

„7000 – 8000 души ползват спирка „Цариградско шосе”, отчете инж. Братоев.

Първите 50 метра дружбенци ще вървят по тротоар, след това има 100 метра по подвижна пътека – травелатор, и после ще ходят още 50 метра до шахтата на метростанцията. Там ще има два асансьора за по 15 човека и една стълба, които ще издигат пътниците 3 етажа нагоре.

Пет – шест камери ще бдят за сигурността на пътниците пред тунела, в него, в асансьорите и горе, където хората ще излизат във вестибюла. Тунелът ще се ползва само в работното време на метрото, добави Братоев.

За да стане факт проектът обаче, Столичният общински съвет трябва да приеме промяна в подробния устройствен план на района и да няма обжалване, предаде „Монитор“.

Източник: Монитор

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]