Най-бързите влакове в света (Снимки)

Високоскоростната железница е най-ефективната алтернатива на въздушния транспорт за пътувания до 1200 км

Тъй като светът е изправен пред изменението на климата, полетите на къси разстояния изглеждат все по-непривлекателни за много пътници.

Феноменът flygskam (най-общо казано – внушаващ, че пътуването със самолет е срамно), започнал в Скандинавия, вече вдъхновява много пътешественици да намалят зависимостта си от авиокомпаниите.

Докато някой не докаже противното, високоскоростната железница е най-ефективната алтернатива на въздушния транспорт за пътувания до 1200 км. Превозвайки пътници между градските центрове със скорости от 300 км/ч или повече, тя предлага завладяваща комбинация от скорост и удобство.

Способността на железницата да придвижва бързо огромен брой хора я прави много по-ефективна от недоказани концепции с малък капацитет, като Hyperloop например, пише CNN.

От 80-те години на миналия век до днес стотици милиарди долари са инвестирани в нови високоскоростни железопътни линии с голям капацитет в Европа и Азия, въведени от японския Shinkansen и Train a Grand Vitesse (TGV) във Франция.

През последното десетилетие Китай се превърна в безспорен световен лидер в сферата, изграждайки 38 000-километрова мрежа от нови железопътни линии, достигащи до почти всяко кътче на страната.

Испания, Германия, Италия, Белгия и Англия разширяват европейската жп мрежа, като се очаква други страни да ги последват до 2030 г.

През 2018 г. Африка се сдоби с първата си високоскоростна железопътна линия с откриването на Al-Boraq в Мароко, а Египет изглежда ще се присъедини към клуба преди края на 2020-те години.

На други места по света – Южна Корея, Саудитска Арабия и Тайван създадоха високоскоростни маршрути, а Индия, Тайланд, Русия и Съединените щати са сред нарастващата група нации, ангажирани с изграждането на нови железопътни линии, по които влаковете да се движат между големите градове със скорост повече от 250 км/ч.

Но къде можете да пътувате с най-бързите влакове в света през 2023 г.?

10. Haramain – 300 км/ч (Саудитска Арабия)

Задушаващата жега и пясъчните бури не са идеалната среда за високоскоростни електрически влакове, но Haramain (HHR) на Саудитска Арабия свързва свещените градове Мека и Медина със скорости до 300 км/ч.

Използвайки 35 испански влака Talgo, специално модифицирани за работа в пустинята при температури до 50 градуса по Целзий, пътуването от 450 километра отнема само два часа.

Всеки влак има 13 вагона с 417 места за пътници в икономична или бизнес класа, а HHR е с капацитет от 60 милиона пътници годишно. Той е подложен на изпитание по време на Хадж – годишното поклонение в Мека, по време на което повече от два милиона мюсюлмани посещават светите места на града.

Откакто HHR стартира през 2018 г., той се превърна в популярен начин за пътуване между Медина и Мека – което не е изненада, тъй като еквивалентното пътуване може да отнеме до 10 часа.

9. Trenitalia ETR1000 – 300 км/ч (Италия)

Зашеметяващите високоскоростни влакове Frecciarossa (Червената стрела) на италианските държавни железници бяха въведени през 2017 г. като отговор на частен конкурент.

Проектирани за максимална скорост от 400 км/ч, те оправдават името си с опростен дизайн, подобен на стрела, мощност от 10 000 конски сили и наелектризираща производителност.

Въпреки че има разрешение за максимална скорост от 360 км/ч при обслужване на пътници, скорост от 394 км/ч е достигната при тест през 2016 г. Дългите 200 метра влакове разполагат с 457 места в четири класи.

Услугите на Frecciarossa работят по Т-образната високоскоростна мрежа на Италия, свързваща Торино, Милано и Венеция на север с Болоня, Флоренция, Рим и Неапол.

Нормалните търговски графици изискват скорост от максимум 300 км/ч, което революционизира междуградските пътувания в Италия, увеличавайки значително пазарния дял на железопътния транспорт по ключови маршрути – като Милано-Рим, и допринасяйки за неотдавнашното прекратяване на работата на националния превозвач Alitalia.

От 2022 г. „Червената стрела“ се сблъсква и с френските TGV по маршрута Милано-Париж, предоставяйки по-голям избор и повече влакове. В резултат на това цените на билетите падат, а броят на пътниците се увеличава с повече от 50%.

Друга група от „Червени стрели“ сега се конкурира с услугите на испанските национални железници по високоскоростни маршрути, тръгващи от Мадрид.

8. KTX 305 км/ч (Южна Корея)

От 2004 г. Южна Корея бързо разшири своята мрежа от високоскоростни железопътни линии, заобикаляйки класическите маршрути, където трудният терен прави пътуването бавно и неконкурентоспособно.

Започвайки с маршрута Сеул-Пусан през 2004 г., влаковете KTX могат да се движат със скорост до 330 км/ч, въпреки че обичайното ограничение е 305 км/ч. Влаковете от първо поколение KTX-I, базирани на френската TGV технология, намалиха наполовина времето за пътуване Сеул-Пусан от над четири часа до само два часа и 15 минути.

Южна Корея е една от четирите страни в света, които разработват влак, способен да се движи с над 420 км/ч, заедно с Франция, Япония и Китай.

Ново поколение прототип HEMU-430X достигна 421.4 км/ч през 2013 г., надминавайки предишния корейски железопътен рекорд от 352.4 км/ч, поставен от второ поколение влак KTX HSR-350x.

Най-новите влакове използват собствена технология и разполагат с уплътнени под налягане кабини и тройни стъкла за намаляване на шума и премахване на дискомфорта в многото тунели.

С до две заминавания на час по основните маршрути и влакове с до 20 вагона, KTX е високоскоростна система за масов транспорт, превозваща стотици милиони пътници годишно.

7. AVE S-103 – 310 км/ч (Испания)

Испания се присъедини към високоскоростния клуб през 1992 г., използвайки TGV технология, внесена от Франция.Оттогава страната разработи свои собствени свръхбързи влакове и изгради най-дългата мрежа в Европа от специализирани линии на дълги разстояния от Мадрид до Севиля, Малага, Валенсия, Галисия и Барселона.

AVE (съкращение от Alta Velocidad Espana) обикновено работи при търговски максимум от 310 км/ч. Гордостта на флота са влаковете S-102 Talgo и S-103 Velaro, като последният е по-мощен роднина на германския ICE3.Сертифицирани за максимална скорост от 350 км/ч и с капацитет от 404 места, S-103 оперират между двата най-големи града в Испания заедно с местните високоскоростни влакове Talgo S-102.

През юли 2006 г. S-103 постави испанския железопътен рекорд за скорост от 404 км/ч – по това време световен рекорд за немодифициран търговски пътнически влак.

В продължение на много десетилетия испанските железници бяха известни със своите ниски скорости и големи закъснения, но през последните 30 години AVE трансформира пътуванията на дълги разстояния в цялата страна и с мрежата, която се разширява, за да достигне до всичките й краища, жп революцията изглежда продължава.Но AVE днес е изправена пред силно предизвикателство от двама нови конкуренти, подкрепени от френските и италианските национални железници.

Ouigo Espana предлага опция „без излишни украшения“, използвайки френски TGV, докато Iryo внедри елегантните италиански влакове Frecciarossa (Червена стрела), за да осигури по-луксозно пътуване.

6. Al Boraq 320 км/ч (Мароко)

Първата и досега единствена специализирана високоскоростна железопътна линия в Африка беше открита през ноември 2018 г., свързвайки пристанищния град Танжер с Казабланка в Мароко.Наречен Al Boraq – на името на митично създание, услугата е първата фаза от планираната в страната 1500 километра високоскоростна мрежа.

Произведените във Франция производни на двуетажните електрически влакове TGV Euroduplex вдигат до 320 км/ч по специална 186-километрова нова линия между Танжер и Кенитра.Проектът на стойност 2 милиарда щатски долара включва и надграждане на съществуващата 137-километрова отсечка между Рабат и Казабланка за по-високи скорости, намалявайки времето за пътуване от 4 часа и 45 минути до само 2 часа и 10 минути.След като новата линия до Казабланка бъде построена, времето за пътуване ще бъде намалено до само 90 минути.

Al-Boraq държи африканския железопътен рекорд за скорост – по време на тестове през 2017 г. един от 12-те влака, създадени от Alstom, достига 357 км/ч по новата линия – повече от два пъти скоростта на всеки следващ най-бърз влак, който се движи в момента на африканския континент.

5. JR East E5 – 320 км/ч (Япония)

Япония представи на света концепцията за нови високоскоростни железопътни линии през 1964 г. и продължава да бъде световен лидер, разширявайки границите на скоростта, капацитета и безопасността на своите шинкансен линии.

Докато повечето шинкансен в момента работят с максимум 300 км/ч, E5 Bullet Train на Japan Railways East (JR East) се движат с до 320 км/ч по Тохоку Шинкансен, който минава на север от Токио до Шин-Аомори.

Всеки влак има 731 места и 32 електрически индукционни двигателя, осигуряващи впечатляващите 12 900 конски сили. Изработени от лека алуминиева сплав, E5 имат „активно окачване“, което им позволява да вземат завои при по-високи скорости.

Извънредно дългият им нос е проектиран да намали звуковите удари, създавани при навлизането на влаковете в тунели с висока скорост.

Въведени през 2011 г., построени са 59 влака и от 2016 г. те се използват и на север от Аомори на Хокайдо Шинкансен, свързана с главния японски остров Хоншу чрез 54-километровия подводен тунел Сейкан под протока Цугару.

4. TGV – 320 км/ч (Франция)

Франция е дългогодишният притежател на световния рекорд за скорост при конвенционалните влакове – удивителните 574.8 км/ч, регистрирани на 3 април 2007 г.

При 150 метра в секунда, това е почти двойно повече от нормалния планиран максимум на Train a Grand Vitesse (TGV), признат в целия свят като пионер във високоскоростната железопътна технология.

Първата специализирана високоскоростна мрежа в Европа все още е най-известната и най-успешна, достигайки далеч отвъд границите на Франция.

Френската железопътна индустрия прогресивно разшири границите на възможното с конвенционалните влакове след Втората световна война, като счупи съществуващите рекорди през 1955 г. (331 км/ч), 1981 (380 км/ч) и 1990 г. (515.3 км/ч).

Днес високоскоростните линии тръгват от Париж до Лион, Марсилия, Бордо, Нант, Страсбург, Лил, Брюксел и Лондон, като влаковете се движат със скорост до 320 км/ч по някои маршрути. През последните 40 години те се развиха през няколко поколения, докато мрежата се разширяваше.

Емблематичните оранжеви TGV от 80-те години на миналия век отстъпиха място на по-усъвършенствани „дуплексни“ влакове с голям капацитет, способни да работят в съседни страни, включително Германия, Швейцария и Испания. Най-новото поколение двуетажни влакове TGV-M сега се тества и ще влезе в експлоатация през 2024 г.

Високоскоростната железопътна линия е и голям експортен успех, като технологията TGV се продава в Испания, Южна Корея, Тайван, Мароко, Италия и Съединените щати през последните 30 години.

3. ICE3 – 330 км/ч (Германия)

Световноизвестната германска марка InterCity Express (ICE) обхваща голямо семейство бързи влакове, обслужващи разнообразие от маршрути.

Най-бързият член на групата – ICE3, достига скорост от 330 км/ч, като съществува от 1999 г. Тези елегантни машини са създадени за 180-километровата високоскоростна линия Кьолн-Франкфурт и са намалили времето за пътуване между двата града от два часа и 30 минути до само 62 минути от 2002 г. насам.

Нормалната работна скорост е 300 км/ч, но ICE3 имат право да ускоряват до 330 км/ч, когато закъсняват. Максималните 368 км/ч са достигнати при тестове.

Ключът към производителността на ICE3 са 16-те електрически мотора, разпределени във влака с осем вагона, които доставят огромните 11 000 конски сили.

Флотът ICE3 оперира в цяла Германия, както и по международни маршрути, свързващи големите германски градове с Париж, Амстердам и Брюксел.

Дизайнът му формира основата на фамилията високоскоростни влакове Velaro на Siemens, продадени на Испания, Русия, Турция, Китай, както и на Eurostar за второто поколение международни влакове.

2. CR400 Fuxing – 350 км/ч (Китай)

Освен че може да се похвали с най-дългата мрежа от високоскоростни линии в света, Китай вече разполага с най-бързите редовни влакове на планетата.

CR400 Fuxing се движат с търговски максимум от 350 км/ч, но успешно достигат 420 км/ч при тестове. Те са разработени от предишни поколения високоскоростни влакове, базирани на технология, внесена от Европа и Япония.

С дължина до 16 вагона и максимален капацитет от 1200 пътници, това впечатляващо семейство влакове е пълно с нови функции, включително възможности за забавления, интелигентни стъклени дисплеи, безжично зареждане на устройства, „интелигентни кабини“ и дори варианти, предназначени за екстремни климатични условия и автономна работа – последните са единствените автоматични високоскоростни влакове в света.

Най-бързите варианти CR400 в момента се използват по главните маршрути Пекин-Шанхай-Хонконг и Пекин-Харбин.

1. Shanghai Maglev – 460 км/ч (Китай)

Най-бързият обществен влак в света е уникален – това е единствената жп връзка, която в момента превозва пътници с помощта на магнитна левитация (Maglev), а не с конвенционални стоманени колела върху релси.

Свързвайки летище Pudong в Шанхай със станция Longyang Road в центъра на града, той достига максимална скорост от 460 км/ч, завършвайки пътуването от 30 километра само за седем минути и половина.Базирани на немска технология, влаковете Maglev летят по повдигната писта, като мощните магнити осигуряват супер плавно пътуване без триене.

Използвайки опита, натрупан от повече от десетилетие редовна експлоатация, Китай вече е разработил свои собствени влакове Maglev със скорост 600 км/ч и има амбициозни планове за създаването на нова мрежа, включително линия между Шанхай и Ханджоу.

Източник: dbr.bg

Logo
волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…