Напрежение в железниците заради забавени плащания

Нараства напрежението сред служителите на железниците, предупредиха синдикалисти пред “Труд”. Причината е забавянето на някои надбавки към заплатите и социални плащания.

От април в БДЖ не са получавали ваучери за храна, обясни Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Те са на стойност 60 лв. на месец.

През май беше обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да отпечата и достави ваучерите. Процедурата обаче беше спряна заради обжалване. В края на юли беше обявена нова поръчка. Срокът за подаване на офертите изтече в понеделник. “Ако няма обжалване, до няколко седмици ще бъде сключен договор с изпълнителя”, коментира шефът на БДЖ Християн Кръстев.

Бунев обясни още, че проблем има и със служителите на НК “Жп инфраструктура” (НКЖИ). Според колективния трудов договор, ако при ремонт на гари стрелките за ръководене на движението се управляват ръчно над 10 дни, служителите трябва да получават 10% над трудовото си възнаграждение. Според Бунев тази клауза в колективния трудов договор не се спазва. От НКЖИ обаче смятат, че синдикатите я тълкуват доста свободно.

Бунев посочи още, че най-късно до края на следващата седмица ще изпрати писма до шефовете на БДЖ и НКЖИ с искане за среща. Ако не бъде намерено решение на тези проблеми, синдикатите ще започнат да обмислят вариант за предприемане на протестни действия.

 

www.trud.bg