Неправомерно пресичащ автомобил причини инцидент на прелез

В 11.50 часа в четвъртък на прелез в района на гара Марчево, лек автомобил преминава през прелеза при редовно задействано автоматично прелезно устройство ( светлина и звукова сигнализация и спуснати бариери), указващо приближаването на влак. Опитвайки неправомерно да заобиколи спуснатите бариери, автомобилът е ударен в предната си част от пътнически влак 70102, пътуващ по направление Мездра-Видин.
При инцидента няма пострадали.
Нанесени са щети на локомотива и автомобила. Ще бъде изпратен локомотив от Мездра, който да обслужи влака.
Екипи на разследващите органи и ДП НКЖИ са на мястото на инцидента.
В 14.30 часа движението на влаковете в междугарието Марчево – Бойчиновци беше възстановено.
Ръководството на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура” призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.
 

ЖП транспорт

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” […]