Започва изграждането на ЖП линията до летище Бургас

„През юли и август ще започне процедурата по изграждането на жп линията от летище Бургас дожп гара Бургас”, заяви министърът на транспорта Христо Алексиев по време на посещението си в морския град. Вече е готов идейният проект, в момента в процедура са парцеларните планове на трасето. Избраният изпълнител ще трябва да изработи технически проект и да започне реалното строителство, което се очаква да стартира в началото на 2018 година,стана ясно още по думите на транспортния министър . Отсечката ще е готова до 2020 година. Тя се финансира по оперативна програма „Транспорт” Ос 3, и за нея са предвидени 70 млн. лева. За другото трасе от Летище Бургас до Слънчев бряг ще се търси финансиране чрез публично-частно партньорство, стана ясно още. След публикуването на новината в интернет страницата на „Черноморски фар” мнозина счетоха, че това е първоаприлска шега. Новината дойде ден по-рано и е не е фалшива, за проекта се говори от една година.

В петък министърът откри рехабилитирания участък на жп линията от Стара Загора до Бургас. Влаковете по нея имат възможност да се движат със 160 км в час.

На откриването на обновената линия Пловдив – Бургас присъстваха областният управител Вълчо Чолаков и зам.-кметът на Община Бургас инж. Чанка Коралска. Тя подчерта, че реализирането на този проект е от важно значение за региона.

“С реализирането на този проект Бургас ще се утвърди като важен транспортен възел. Реконструкцията на жп линията бе важно за развитието на индустриалните зони в нашата община. Трасето осигурява връзка с пристанището и летището. Очакваме обновяването на този участък да даде нов тласък за развитието на туризма. Това е един от най-важните отрасли за Бургас, тъй като осигурява много работни места”, каза инж. Коралска.

Ремонтират гарата в Карнобат

Жп гарата в Карнобат ще бъде ремонтирана, съобщи Ивайло Дженев, ръководител на звеното за управление на проекти в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).Тя е една от шестте гари, които ще бъдат ремонтирани с 25 млн. лева по ОП “Транспорт и транспортна инфраструкту-ра2014-2020 година”.

Три от тях са софийски – „Подуяне”, „Искър” и „Казичене”. Другите три са гарите в Стара Загора, Нова Загора и Карнобат. За шестте гари се проверява дали са конструктивно устойчиви, предвижда се саниране, модернизация на климатичните инсталации, реконструкция на първи перон.

В гара Карнобат ще бъдат ремонтирани основната сграда, разпределителната гара и други помещения. Ще се наложи изграждането на локална пречиствателна станция за отпадни-те води. От НКЖИ планират строителството да започне в началото на 2018 г.

От Стара Загора до Бургас за час и половина

Пътуването с влак между Стара Загора и Бургас ще се осъществява за час и половина. Това обяви министърът на транспорта , информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев , по време на церемония за откриване на последните два рехабилитирани железопътни участъка между Пловдив и Бургас. С това на практика завършва целият проект за рехабилитация на жп линията между Пловдив и Бургас.

Министърът заяви, че в този програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъде модернизиран още участъкът между Скутаре и Михайлово и ще бъдат изградени системи за сигнализация и телекомуникации по цялото направление между Пловдив и Бургас. „По този начин ще гарантираме по-голяма сигурност и безопасност на железопътния транспорт”, каза Алексиев.

„До пет години цялото направление от сръбска граница през Пловдив до Бургас да бъде напълно модернизирано, оперативно съвместимо и отговарящо на европейските стандарти”, посочи министър Христо Алексиев .

По-рано, пред журналисти в Стара Загора, министър Алексиев коментира, че в този програмен период на ОПТТИ са предвидени 7 млн. лева за модернизация на жп гарата в града. Очаква се обновяването на приемното здание да бъде стартирано през 2019 г. По думите му, в този проект са включени още жп гарите Чирпан и Нова Загора.

 

Черноморски фар