Нов опит за „отплаване“ на либийския танкер от Бургас

Претендиращата да бъде собственик на плавателния съд и базирана в Израел „Ливия марийн сървисиз“ е изпратила искане до Дирекция „Морска администрация“ – Бургас за отплаване на кораба за ремонт, позовавайки се на „тежкото му техническо състояние“, съобщи специализирания морски портал maritime.bg.

Припомняме, че Израел стана поредна държава, отменила регистрацията на танкера.

Преди това опитващите да овладеят контрола над танкера от повече от петилетка се сблъскаха с ефективно правораздаване в държави като Белиз, Либерия, Камерун и др., които също отмениха регистрациите на кораба.

Искането на „Ливия марийн сървисиз“ за отплаване за ремонт е отказано от Морска администрация, която се позовава на предходен арест на танкера, наложен в полза на действителните му собственици – базираната в Малта компания „Либиън навигейтър“, част от групата на Държавната танкерна компания на Либия GNMTC.

Базираното в Израел дружество завежда молба за обезпечение за бъдещ иск за административното й право да получи разрешение за отплаване за ремонт.

И български съд издава заповед, с която превръща ареста на кораба, наложен от друг български съд, в своеобразна правна 0 (нула).

Това е Административен съд София – град, който издава обезпечителна заповед, с която задължава Морска администрация да допусне отплаването, макар корабът да е арестуван по искане на неговите действителни собственици и с решение на Окръжния съд в Бургас.

В новия епизод на сагата е включен и нов частен съдебен изпълнител, различен от вече познатия Тотко Колев, който прави опит да бъде приложено решението за допускане на отплаването на кораба. Междувременно стана ясно, че Колев е оневинен.

Административен съд София – град е разрешил това да се случи в „акваторията на Черно море“. Това, разбира се, включва държави като Русия, макар в заповедта да пише „най-близката корабостроителница“.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …