Нови талони за колите от Март

От март месец МВР ще започне да въвежда нови талони за автомобилите.Основна причина за това са проблемите и глоби които наште шофьори имат в Гурция и Унгария, съобщава БГНЕС.
 
Български водачи отнасят санкции от хиляди евро, защото не носят със себе си големия талон при пътуване, предаде Нова телевизия. Росен Калпачки е собственик на превозваческа фирма в Благоевград. За неволите с един от камионите му в Гърция ви разказахме още през май. Заради липсата на голям талон у шофьора катаджиите в южната ни съседка го глобяват с 9,224 евро.
 
От няколко години гръцките власти изискват големия талон при всяка проверка на пътя. В малкия няма данни за допустимата маса на тира, както и за натоварването на осите, например, което често е повод за огромни санкции. Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия.
Най-голям е проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не ги изплатят напълно. То обаче не се признава от властите на пътя в Гърция и Унгария. Лизингодателите очакват и друг проблем.
 
"С промяната в малкия талон ще отговорим на изискването на всеки контрол да установи какви технически параметри има по документи, но формално, ако искат да им се предоставят "част едно", на нашите малки талони продължава да пише "част две", уточнява Борислав Тодоров.
Заради тази уж формална подробност, въпреки че сме изпълнили изискванията, отново може да се наложи да плащаме солено на пътя, пише още БГНЕС.
Според Росен Калпачки "единственото решение е банките да си върнат големите талони на собствениците на колите и да няма никакъв проблем. Другият вариант е пак свързан с даване на пари – да бъде само един талон".
 
Все пак шансът да се отървем от глоба, ако пътуваме в Гърция или Унгария, е по-голям, ако имаме от новите талони. В момента тече обществена поръчка за изработването им, а променените свидетелства ще ни струват 9 лева. Всички стари талони остават валидни.
Източник: БГНЕС
Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]