Новите електронни винетки ще имат еднодневен и тридневен вариант

С въвеждането на новите електронни винетки за автомобили шофьорите ще имат възможност да избират между годишна, месечна, седмична, уикенд (тридневна) и еднодневна винетка, обяви в интервю за сутрешния блок на БНТ регионалният министър Николай Нанков.

Държавата предвижда скоро, вероятно през 2018 г., сегашните лепящи се на стъклата винетни стикери да отпаднат, а на тяхно място да бъдат издавани електронни. С новата опция ще се разшири изборът за срочността на винетките. По-гъвкавият модел предвижда още годишната винетка да важи една година след закупуването, а не от началото до края на всяка календарна година.

Цените на новите винетки ще се запазят, категоричен бе министърът.

Той коментира и бъдещата тол система по пътищата, която ще важи само за тежкотоварните автомобили с тегло над 3,5 т. Утре в 17 ч ще бъдат отворени шестте оферти на фирмите кандидати да я изградят. Ако няма избран победител, се предвижда вариант Б – създаване на държавно дружество, което да отговаря за нея.

Очаква се новата тол система да стане източник на сериозни постъпления в бюджета. По думите на Николай Нанков тя ще изгради по-справедлив модел, тъй като в момента пътният сектор се издържа от леките автомобили. За транзитно преминаване в страната камион плаща 21 лева. Новите тол такси ще повишат тази цена, стана ясно от думите на регионалния министър, но той не спомена конкретна цена.

 Тол такси ще се дължат за преминаване по магистралите и пътищата първи и втори клас – общо те съставляват около 50-55% от републиканската пътна мрежа. Цената на таксите ще варира според класа на пътя. Предвижда се през пиковите дни и часове ставката да е по-висока.