Новото 6-лентово трасе за Северна скоростна тангента одобрено от ЕК

Новото 6-лентово трасе облекчава трафика от най-отдалечените райони до центъра на София
Европейската комисия одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 120 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.
 
85% от необходимите средства се осигуряват от Европейския фонд за развите, а другите 15% – от националния бюджет. Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и се финансира в рамките на схема „Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища“. Бенефициент е Агенция „Пътна инфраструктура“.
 
Изграждането на Северната скоростна тангента ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточни квартали на София. Пътният проект е важен за София и страната, тъй като в трасето се пресичат АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина.
 
Очаква се с новото 6 лентово трасе да се подобри достъпа на най-отдалечените райони и населени места в столицата до центъра, като се повиши значително удобството на трафика чрез спестяване на време и избягване на задръстванията.
 
Изграждането на 16-километровото трасе ще доведе до равномерно разпределение на трафика между новото трасе и Софийския околовръстен път и ще допринесе за намаляване на шума, вибрациите и вредните емисии, допълват от министерството.
Източник: Econ.bg
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]