Обсъждат Ро-Ро линия между Бургас и Египет

Има възможност за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Това е било обсъдено по време на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с колегата му от страната на фараоните Камел Ал-Уазир.

Двамата са обсъдили стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт. Египетската страна е заявила интерес към концесионирането на българските пристанища и е споделила своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове. Това гласи съобщение от пресцентъра на транспортното министерство, без да се уточнява дали сред тези пристанища не е бургаското.

Георги Гвоздейков и заместник-министър Анна Михнева-Натова са част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която е на посещение днес в арабската държава.

Гвоздейков се е срещнал и с министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми, като са обсъдили подписването на ново Споразумение за въздушен транспорт.

„Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на ЕС и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи“, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите.

Действащият към момента двустранен документ е подписан през 1959 г. Той не дава възможност за назначаване на превозвачи от Европейския съюз, освен български, по установените въздушни маршрути между България и Египет. През 2016 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на България и Египет, като са утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се осъществяват редовни директни полети между двете страни.

„Транспортът безспорно е приоритетна област в икономическите отношения между нашите две страни. Засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще намали ограниченията по маршрутите, ще увеличи честотата на полетите и ще създаде възможност за по-голяма гъвкавост при ценообразуването“, е заявил министър Георги Гвоздейков. Той е категоричен, че новото Споразумение ще бъде от полза не само за превозвачите, но и ще има положителен ефект за развитие на туристическите и бизнес пътуванията между двете държави.