Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен проектът на подробен устройствен план – парцеларен план за отсечката от км 189+344 от идейния проект (след пресичането с път III-303) до км 222+000 (след пресичането с път I-5). Заповедта е публикувана в “Държавен вестник” в началото на февруари. В нея е посочено, че се разпорежда предварително изпълнение на заповедта на основание чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс с оглед осигуряване живота и здравето на гражданите, защита на особено важни държавни и обществени интереси и предотвратяване на значителна или труднопоправима вреда поради закъсняло изпълнение. Мотивите са, че АМ “Хемус” е проект от държавен и обществен интерес и реализацията му цели ускоряване на процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и в този смисъл е от важно стратегическо значение за цяла Северна България. Като пътна артерия магистралата ще има голяма роля за интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна система. Това прави изпълнението на проекта не само национален, но и европейски приоритет.
Според проекта трасето на АМ “Хемус” ще минава през 11 населени места на територията на Великотърновска област. Магистралата ще засегне землища в Павликени, Патреш, Дъскот и Паскалевец в община Павликени, а също така в Дичин, Ресен и Никюп в община Велико Търново, Стефан Стамболово, Полски Сеновец и Куцина в община Полски Тръмбеш и Поликраище в община Горна Оряховица.
Миналата година проектът за подробен устройствен план – парцеларен план беше предоставен на четирите общини, през чиято територия преминава трасето, за да могат засегнатите лица да се запознаят с него и да отправят своите възражения, ако имат такива.
Трасето на АМ “Хемус” е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Предвидено е да свързва източните и западните части на България с Трансевропейската мрежа.
Автомагистрала “Хемус” ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София. Според предварителните разчети се предвижда автомагистрала “Хемус” да бъде завършена през 2024 година.
Неотдавна зам.-министър Николай Нанков заяви публично, че са започнали подготвителните дейности по изграждане на трасето до Велико Търново, строят се инженерни пътища и се премахва хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати.

Източник: https://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/odobriha-traseto-na-am-vhemusv-minavashto-prez-oblast-v-tarnovo.html?fbclid=IwAR3his3NuMuDWLNhsYGp7c8r9UXBO8kIVTtKDLJYjsBtirLCqkn-Cyl9agA

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…