Още реформи – закриват седем гари. НКЖИ си спасява служителите

За разлика от БДЖ релсовата компания НКЖИ няма да съкращава масово.Автоматизират жп прелезите, ще преквалифицират съкратените 

През 2015 година ще бъдат закрити седем от гарите в страната. Това са Горни Дъбник, Брацигово, Белица, Цветино, Николаево, Иганово и РП Разделна.Това става ясно от протокол от преговорите между ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите в компанията, с който Клуб Z разполага.

От документа става ясно, че за разлика от драконовските мерки в БДЖ – съкращение на стотици влакове и 1500-2000 души персонал, то служителите на релсовата компания като цяло няма да страдат. От протокола става ясно, че в компанията няма да съкращават живи хора, а само незаети щатни места каквито в момента имало изобилие в почти всички поделения.

Най-сериозно е засегната дейността на поделение "Управление на движението на влаковете и капацитета". Заради по-малкото влакове, които ще се движат догодина освен съкращаването на седемте гари там ще има и други промени. Най-сериозната от тях е, че се премахва длъжността "Втори ръководител движение" по гарите. Освен това голяма част от прелезите ще бъдат автоматизирани догодина, което ще доведе до освобождаването на 138 пазачи.

От компанията обаче планират освобождаваните служители да не бъдат съкращавани, а да получат преквалификация и да бъдат наети на други длъжности.

От протокола става ясно и че от НКЖИ се притесняват, че столичният "Метрополитен" ще обере най-добрите служители на компанията след пускането на новите метростанции догодина. Заплатите в софийската подземна железница са значително по-високи, а условията на труд – значително по-добри в метрото в сравнение с обикновените гари.

Източник: Клуб Z

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]