Освободиха кораба “Сентръл парк”

Освободиха кораба "Сентръл парк"

Танкерът “Сентръл парк”, който беше отвлечен от неизвестни лица и сред чиито моряци са двама български граждани, вече е в безопасност.

Американски военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от търговския танкер в Аденския залив и корабът е бил освободен. Това предадоха “Ройтерс” и “Гардиън”, като се позоваха на представители на американските власти. Плавателният съд беше отвлечен от въоръжени лица. Американските власти не са идентифицирали нападателите, допълва “Ройтерс”.

Според източници на телевизия Fox News “петима въоръжени мъже са били завзели танкера, след като са се качили от лодка”, но екипажът на танкера е успял да се заключи в т.нар. “спасителна статия” (safe room).

Твърди се, че нападателите са напуснали плавателния съд, след като не са успели да проникнат в тази паник стая.
 
Американски военен кораб тип разрушител USS Mason е преследвал и е заловил въоръжените мъже, които “сега са разпитвани от американските военни под ръководството на властите за борба с пиратството”, се казва още в информацията на Fox News.

Към момента не е ясно дали атаката е свързана с конфликта межди Израел и “Хамас”.

Компанията, която е собственик на кораба, е потвърдила, че освободеният танкер е наистина “Сентръл парк” .

Георги Гвоздейков: Фериботен комплекс-Варна е ключова точка за възстановяването на Украйна

Плавателният съд е натоварен с фосфорна киселина и плава под флага на Либерия. Той е под управлението на многонационалната корабна компания “Зодиак меритайм”. Тя е част от “Зодиак груп” на израелския милиардер Ейял Офер.

Предполага се, че именно това е причината плавателният съд да стане обект на поредицата нападения край Йемен, свързани с войната между “Хамас” и Израел.