От понеделник ул. “Чавдар Мутафов” ще бъде затворена

От понеделник ул. “Чавдар Мутафов”, тук, където пресича новото трасе на бул. “Филип Кутев”, ще бъде затворена, каза заместник-кметът на Столична община в направление “Обществено строителство” Ангел Джоргов пред журналисти по време на проверката на пробива за бул. “Филип Кутев”. 

Джоргов обясни, че улицата ще бъде затворена, защото на кръстовището има почти всички инженерни мрежи. Те са изключително големи по обем, като трябва да бъдат направени необходимите реконструкции. Самата улица е много тясна и няма как да се работи на половинки, за да се запази движението по нея, посочи той.

Булевард “Филип Кутев” от ул. “Сребърна” до кръстовището на “Симеоновско шосе” и бул. „ Д-р Г. М. Димитров“ ще бъде изцяло нов булевард, с три ленти в посока, с широки велоалеи и тротоари, каза Джоргов. Започнахме преди около месец и половина, а вече много работа е свършена. Освен, че изкопно местните работи са с висок процент на изпълнение, голяма чест от изграждането на новите инженерни мрежи, водопроводни канали и улично осветление вървят с пълна пара, обясни зам.-кметът. 

До зоологическата градина ще може да се стига през другия вход от “Симеоновско шосе”, както и от южната страна ще могат да стигат живущите, каза Джоргов и допълни, че няма да може да се преминава през ул. “Чавдар Мутафов” и това ще бъде за период от около три месеца.

Строителството върви в срок, така че през есента, отсечката, която е от ул. “Сребърна” до “Симеоновско шосе” ща бъде готова, обясни Джоргов.  Ул. “Чавдар Мутафов” е малка вътрешноквартална улица, която до сега имаше важни функции, заради затворената ул. “Филип Кутев”, но след направата на булеварда ще стане кръстовище, каза зам.-кметът и допълни, че на по-големите кръстовища, които ще бъдат с ул. “Сребърна” и ул. “Могилата” са предвидени за изграждане светофарни уредби. 

По думите му, заради необходимостта от изглаждането на отливен канал по “Симеоновско шосе” и канал по бул. „Д-р Г. М. Димитров“ има затруднение на движението, като сега е започнала и основната работа по бул. „Д- р Г. М. Димитров“. Всичко това е свързано със строителството на бул. “Филип Кутев”, но тези канали са необходими не само за отводняване на самия булевард, но и за всички прилежащи квартали, посочи още той. 

Част от оградата на зоологическата градина е премахната, заради изграждането на бул. “Филип Кутев”, каза Джоргов и обясни, че така е по регулация, а стесняването е от около метър и половина, като в проекта е залегнало да има изцяло нова ограда. Строителството й ще започне успоредно със строителството на булеварда. 

Джоргов съобщи още, че от събота се затваря и ул. “Оборище” между бул. “Васил Левски” и Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“.  От няколко месеца работим по поставянето на настилките. За да се нареди цялото платно с гранитен паваж ще бъде затворена улицата, като хората ще трябва да минават през булевард „Княз Александър Дондуков” и през булевард „Цар Освободител“. 

Заместник-кметът коментира и другите ремонти в столицата, които въпреки променливото време вървят добре. Нещата, които започнахме по-късно тази година са ремонтът на ул. “Народно хоро”, като очаквам до седмица да започне и на ул. “Народен герой” в кв. “Овча Купел”, каза Джоргов и допълни, че ремонтът на ул. “Кукуш” е влязъл в нов  етап. Предстои да внесем проект за издаване на разрешение за строеж на южното платно на бул. “Филип Кутев”, в участъка между бул. “Черни връх” и ул. “Сребърна”. Там имаше дългогодишен казус с един имот на Софийския университет, но тази седмица трябва да подпишем последния документ, с който да придобием имота, посочи още той.

Източник:Novini.bg