Отчуждаване на земи спъва магистралите

Забавяне с отчуждителни процедури спъва два важни пътни проекта в София и един – част от автомагистрала „Струма“. Спазването на сроковете за завършване е от изключителна важност за тях, тъй като при неспазването им може да бъде изгубено финансирането по еврофондовете, алармира в-к „Монитор“.
 
Отсечките в столицата, които трябва да бъдат изградени, са част от Западната дъга и Северната скоростна тангента. При първата от тях трябва да се изградят три съоръжения в рамките на два месеца. Отсечката свързва бул. „Европа“ и магистралата. В момента обаче работата не тече по план заради недовършени отчуждителни процедури. Забавянето е свързано с проблеми с установяването на собствениците на имоти в засегнатите райони.
 
Западната дъга на Софийския околовръстен път се финансира по ОП „Транспорт“. Дължината на трасето е 8,5 км.
 
Проектът на Столична община за отсечката от резиденция „Бояна“ до автомагистрала „Люлин“ също боксува. В момента той подлежи на разглеждане от експертен съвет на Агенция пътна инфраструктура въз основа на изготвена трафик прогноза за участъка.
 
Все още няма готово решение какво точно съоръжение ще бъде изградено там. Първоначалната идея беше при едно от кръстовищата на околовръстния път с бул. „Цар Борис III“ да се изгради естакада, вместо пътен възел. Според пътни специалисти обаче подобен проект не е подходящ за тази част от околовръстното. Така готов план за действие все още липсва.
 
Забавяне на работата има и на лот 4 от автомагистрала „Струма“, който е между Сандански и ГКПП Кулата. При него след грешка в изготвения проект се наложи преместване на подземни съоръжения, което наложи отчуждаване на допълнителни 7 дка. Това отложи пускането на трасето в експлоатация за октомври месец.
 
Източник: Econ.bg
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…