Папазов инспектира “Mohammed H”, оцени като адекватни действията на институциите

 

Премината е критичната точка и очаквам утре корабът да бъде напълно изправен. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на проверката на предприетите действия от „Пристанище Варна“ ЕАД и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за стабилизиране на авариралия “MOHAMMED H” на Пристанище Варна – Запад”.
„Вчера корабът е бил наклонен на около 35 градуса, а днес – на около 25 и продължава да се изправя“, каза министър Папазов. По думите му институциите са реагирали адекватно на ситуацията и са взети всички мерки за справяне с кризата.

„Разпоредил съм проверка на причините за инцидента и на техническото състояние на кораба“, допълни Данаил Папазов.
Към момента има разтоварени около 240 тона товар и продължава баластирането на кораба до неговото изправяне. След извършване на проверка ще бъдат взети съответните компетентни мерки и действия. Има забавяне на работата на Варна-Запад, тъй като западният басейн към момента е затворен. Пристанището ще търси правата си за претърпените загуби.
Припомняме, че корабът “MOHAMMED H”, плаващ под молдовски флаг, се накрени силно към кея в неделя (11 май) по време на товарни дейности на сода.

Екипажът бе евакуиран на брега. Около плавателния съд бе разположено боново заграждение, а нефтосъбирач продължава да дежури в района на Варна – Запад, за да не бъде допуснат разлив.
Пристанище Варна – Запад е най-работещото пристанище в България. Това заяви още във Варна министърът на транспорта. „Опитваме се да въведем нови технологии, особено в контейнерите. Направени са нови подобрения. С колегите работим за привличането на нови товаропотоци много активно”, каза Данаил Папазов, цитиран от Фокус.
Той допълни, че в момента на пристанището се извършва ремонт на цялата система за канализация, която е създавала проблеми дълги години. Министър Папазов каза още, че до края на годината на Пристанище Варна – Запад се очаква да има и нови инвестиции.
Работи се и в посока за подобряване на товаренето на зърно. Данаил Папазов каза, че интересът към новото пристанище, което предстои да бъде изградено във Варна е много голям. 16 фирми до момента са закупили документация за проектирането на пристанището. Той изрази надежда всичко да свърши в срок.

Източник: http://www.maritime.bg, 13.05.2014г.