Партньорство между Пристанище Солун и Гданск: Транспортен коридор и укрепване на отношенията

пристанище Солун - гданск

Партньорство между пристанищата Солун и Гданск: Нов транспортен коридор и укрепване на търговските отношения Гърция-Полша в рамките на инициативата ”Три морета'”

Пристанище Солун (ThPA S.A) обяви партньорство с полското пристанище Гданск (Port of Gdańsk Authority SA) за създаване на транспортен коридор, свързващ двете пристанища.

Сътрудничеството между двете пристанища беше подписано по време на 87-ия Солунски международен панаир в присъствието на посланика на Полша в Гърция Артур Ломпарт, Лукаш Малиновски, председател на управителния съвет на Port of Gdansk Authority SA, и Танос Лиагкос, изпълнителен председател на управителния съвет на ThPA S.A.

Новото споразумение предлага рамка за научни изследвания и обмен на най-добри практики с цел генериране на взаимноизгодни стратегически сътрудничества и подкрепа на инициативи и проекти, свързани с развитието на транспортен коридор, свързващ двете пристанища.

Сътрудничеството укрепва отношенията между Гърция и Полша като партньори в геостратегическата инициатива “Три морета”, която се фокусира, наред с другото, върху развитието на транзита по оста север-юг на Източна Европа.

Домусчиеви в битка за концесията на пристанище Волос

Посланикът на Полша в Гърция Артур Ломпарт заяви: “Започването на сътрудничеството между двете пристанища допълнително укрепва търговските отношения между Гърция и Полша, като има за цел да оптимизира обработката на товари между двете страни, която понастоящем се извършва по шосе от Солун до Гданск за четири дни.”

Председателят на Управителния съвет на Port of Gdańsk Authority SA, Лукаш Малиновски, посочи: “Пристанището в Солун е стратегически разположено в Северна Гърция в близост до основните трансевропейски магистрали и железопътни мрежи с директен достъп до страните от Югоизточна Европа.

“Нашето сътрудничество насърчава съвместното проучване на възможностите за развитие на пристанищните дейности, инфраструктурата, интермодалните транспортни услуги и съвременните технологии и решения за опазване на околната среда.”

Изпълнителният председател на СД на ThPA S.A., Танос Лиагкос, подчерта: “Пристанище Гданск е едно от най-бързо развиващите се пристанища в Европа, заемащо водеща позиция в сектора на контейнерния транспорт в Балтийско море, както и в обработката на конвенционални и насипни товари.

“В ThPA S.A. оставаме ангажирани със създаването на полезни връзки, които насърчават трансграничната търговия и подобряват свързаността, като играят важна роля за екстровертността на страната.”

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…