Патриотичният фронт: Охраната на Доган струва колкото спрените влакове на БДЖ

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изчисли, че държавните разходи за охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се равняват на нужните средства за няколко влака на Българските държавни железници (БДЖ), които бяха спрени този месец.
 
На пресконференция в НС Симеонов посочи, че коалицията, която подкрепя правителството, не е съгласна с взетото решение за спирането на 38 влака, защото железниците изпълняват социална функция.
 
От фронта поискаха отмяна на решението до приемането на стратегия за развитие на железопътния транспорт за 10 години, която да не може да бъде променяна конюнктурно. Те искат в документа да са изложени анализи за пътникопотока, както и за приходите и разходите. Сегашното решение кабинетът взел само на база получени приходи, но без да се провери колко души пътуват. Симеонов посочи, че данните, с които разполага, показвали, че в един от спрените влакове при капацитет 80 души на първата гара са се качили 45 пътници.
 
"Аргументи за спирането на влаковете не са представени и пред двата синдиката, при положение, че се очакват между 1500 и 2000 работници в БДЖ да бъдат съкратени", посочи Симеонов и добави, че в целия свят този транспорт е на печалба, приоритет е на управляващите, защото е най-евтин и най-екологичен.
 
На въпрос дали от Патриотичния фронт ще инициират среща с премиера, министъра на финансите и министъра на транспорта Симеонов каза: "Да, утре ще има такава среща." По думите му министрите не са уведомили предварително за намерението си на подкрепящите кабинета формации, каквато е фронтът.
Източник: Mediapool.bg