Pesa ще открие дружество в Румъния

Влак на песа

Pesa ще открие дружество в Румъния и консолидира дейността си в страната, където ще достави най-малко 82 електрически мотриси. Производителят ще създаде дружество в Румъния, което произвежда и обслужва влаковият им състав.

На 30 януари в Букурещ, Pesa подписа договор с румънската Агенция за железопътна реформа за доставка на 62 регионални превозни средства за румънските железници. Подписаният договор включва доставка на влакове, обслужващи 10 линии в три региона: Букурещ, Яш и Клуж.

Возилата Regio, които Pesa ще произведе за румънските железници, са трикомпонентни електрически мотриси, изградени на отделни талиги, развиващи скорост до 160 км/ч, с 224 места, подходящи за хора с увреждания, захранвани от контактна мрежа 25 kV с променлив ток и оборудвани с румънската система за безопасност PZB 90 и най-новата ETCS.

На церемонията по подписването присъстваха румънският министър на транспорта и инфраструктурата, Сорин-Михай Гриндеану, и полският посланик в Букурещ, Павел Солох.

През декември, Pesa подписа договор с ARF за доставката на 20 (с допълнителни девет като опции) превозни средства от клас Inter-Regio. По силата на двата договора, базираният в Бидгошч производител ще предоставя на ARF и услуги по поддръжката на превозните средства в продължение на 15 години, като за тази цел Pesa ще създаде местни сервизни центрове съвместно с държавните железници CFR Calatori. В тази връзка, Pesa вече е подписала предварителни споразумения с държавните дружества CFR Calatori и CFR SA.

Стойността на двете споразумения възлиза на 4 млрд. злоти (933 172 000 евро) и това е продължение на присъствието на производителя от Бидгошч на румънския пазар. “Наши трамваи превозват жителите на градовете Клуж, Яш и Крайова. Сега, благодарение на модерните комфортни влакове, ще свържем жителите на тези градове, като им дадем възможност да пътуват в междуградския и регионалния транспорт. Горди сме, че нашите превозни средства ще допринесат за развитието на румънския железопътен транспорт. Pesa присъства в Румъния от години и искаме да засилим това присъствие,” разкрива главният изпълнителен директор на Pesa, Кшищоф Здзиарски.

Като част от стратегията Pesa 2030+, компанията последователно развива присъствието си на чуждестранни пазари. Тя произвежда трамваи за Талин и дизелови мотриси за чешката Drah (договор с опции за 160 мотриси на стойност 2,5 млрд. злоти) и Regio Jet в Чешката република, както и за железниците в Гана, като през последните години износът представлява повече от половината от продукцията на Pesa.