Петър Мутафчиев: Не винетки, а тол-такси на всички леки автомобили трябва да има за автомагистралите

Трябва да има система от тол такси както за леките автомобили, така и за тежкотоварните, за да има справедливост за всички граждани, каза в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ Петър Мутафчиев, член на Националния съвет на БСП и транспортен министър от 2005 до 2009 г. Според Мутафчиев винетки не трябва да се заплащат, нужно е да се въведе система от такси, която да важи за преминаването по магистралите и първокласните пътища за ТИР-овете и само по магистралите – за леките коли.
Бившият транспортен министър е убеден, че всички пътища, които са първи, втори и трети клас пътна мрежа трябва да се финансират от акциза за горивата. „В България около 60 стотинки е акцизът за литър гориво, общо от горивата се събират 2 милиарда лева акцизи. Ако сравним цените на горивата в България и Австрия, където данъчната система натоварва по един и същи начин, става дума за ДДС и така нататък, цените са едни и същи, но с 12 евроцента повече Австрия събира акцизи – т.е. 30% повече отколкото в България. Ако имаме една стройна система и си направим добре сметката и съответно се компенсират тези допълнителни печалби за сметка на акциз, то ние ще имаме само от тази разлика, която ви посочих между България и Австрия, около 600 милиона лева допълнително за пътища.“ – каза още Петър Мутафчиев.
Той коментира и нуждата от пренасочване на евросредства от строителството на магистрали към това на железопътна инфраструктура, което е и по-скъпо. Според него железопътният транспорт не е приоритет на управлението, а върху модерна железопътна система у нас не се работи.

Източник : www.focus-news.net