Петър Мутафчиев: Не закривайте фериботни линии, откривайте нови !

Решението, което е взето от Съвета на директорите на БДЖ за закриване на поделението – оператор във Фериботния комплекс – Варна е абсурдно. Това показва за пореден път нежеланието на държавната компания да навлиза в пазара на интермодалните превози. Подобна незаинтересованост бе показана и когато БДЖ не прояви никакъв интерес към оперирането на новоизградения интермодален терминал в Пловдив, а той бе концесиониран от частна компания. За мен основната цел е държавната компания да се махне от комплекса и той да бъде даден на някой друг оператор. Как искат от БДЖ развитие, при положение, че отстъпват от завоювани от десетилетия позиции? Това е абсурдно, недопустимо и аз смятам, че някой трябва да понесе отговорност за случващото се.

Апелирам към хората, които се интересуват от бъдещето на Българските държавни железници – както на пътнически, така и на товарни, да реагираме на това неадекватно решение и да припомним на управляващите едно – БДЖ може да бъдат печеливши, когато привличат транзитни товари от съседните страни, както и през Черно море от Кавказ, Русия и Украйна. Това означава повече опериране с фериботни линии, ангажиране на държавата за разкриване на нови маршрути и участие на държавния превозвач в оперирането на тези релации. Не закривайте фериботни линии, откривайте нови !

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…