Петър Мутафчиев: Спрените линии на БДЖ може да се спасят

Спрените линии на БДЖ може да бъдат спасени. Това коментира бившият депутат и министър на транспорта от кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев. Той допълни, че от БСП настояват заповедта за спиране да бъде отменена и разписанието за 2015 г. да бъде възстановено.
 
Нужна е ясна държавна и европейска политика за железниците. Когато предоствяме лош обществен транспорт, принуждаваме хората да използват свой, обясни бившият министър в ефира на bTV. Според него по този начин се стига до замърсяване на въздуха.
 
Бившият министър беше категоричен, че пътниците не могат да стават заложници на споровете между БДЖ и министерството на финансите. Той изчисли, че за тази година железниците ще получат 10 млн. лв. Бившият депутат попита къде е проблемът, допускай че става въпрос за парите за капиталовите разходи и фактът, че ръководството на държавния превозвач не може да ги използва както иска.
 
Шинобусите са бавни и могат да покрият малки разстояния. По този начин Мутафичев коментира лансираната от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев идея подобни превозни средства (автобуси на релси да заменят спрените влакове).
 
Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им. Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три, които са съчленени, пише "24 часа".
 
Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.
Източник: Actualno.com
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]