Петър Мутафчиев: Спрените линии на БДЖ може да се спасят

Спрените линии на БДЖ може да бъдат спасени. Това коментира бившият депутат и министър на транспорта от кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев. Той допълни, че от БСП настояват заповедта за спиране да бъде отменена и разписанието за 2015 г. да бъде възстановено.
 
Нужна е ясна държавна и европейска политика за железниците. Когато предоствяме лош обществен транспорт, принуждаваме хората да използват свой, обясни бившият министър в ефира на bTV. Според него по този начин се стига до замърсяване на въздуха.
 
Бившият министър беше категоричен, че пътниците не могат да стават заложници на споровете между БДЖ и министерството на финансите. Той изчисли, че за тази година железниците ще получат 10 млн. лв. Бившият депутат попита къде е проблемът, допускай че става въпрос за парите за капиталовите разходи и фактът, че ръководството на държавния превозвач не може да ги използва както иска.
 
Шинобусите са бавни и могат да покрият малки разстояния. По този начин Мутафичев коментира лансираната от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев идея подобни превозни средства (автобуси на релси да заменят спрените влакове).
 
Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им. Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три, които са съчленени, пише "24 часа".
 
Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.
Източник: Actualno.com