Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

Проф. Ананиев говори за БДЖ

Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение“. Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев – експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари пътнически влак, като 12 души пострадаха. 

Според него това е инцидент, свързан с недобра организация на движението на влаковете:

“Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва “Движение по неправилен път”. Тук маневрата е навлязла в този коловоз, без изобщо да е било предупредено. Ако има документ – да, ако няма документ, само с говорене – стана такава много сериозна катастрофа в Гърция. Може би това е балкански синдром – някой казал, някой чул. В железниците няма казал – чул, има документ. /…/ Всеки служител трябва да има лист и да знае какво прави във всяка една ситуация“, обясни той. И изказа мнението си, че коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков не са професионално издържани. 

“Нещата са несериозни. Касаят цялостна организация. Всичко трябва да е разписано и всеки да носи лична отговорност“, категоричен е експертът. 

Той подчерта, че влакът в коловоза е трябвало да замине преди 12 мин. Може би те са очаквали, че влакът е заминал, предположи проф. Ананиев в интервю за предаването “Преди всички”.

По думите му в момента Централна гара е в много тежко техническо и технологично състояние. Той напомни, че ремонтът там продължава с месеци. 

НКЖИ осигурява движението, а БДЖ е оператор, уточни специалистът. Според него да се прехвърля вината само на БДЖ и на машиниста не е правилно:

Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм“. 

Стига с пиар, започнете да работите както трябва, призова проф. Симеон Ананиев.

По думите му железниците не могат да се управляват от аматьори. Той изтъкна непрекъснатите рокади и давани обещания.

“В България, не само при железниците, няма последващи стъпки”, каза със съжаление експертът. 

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…