август 20, 2022

Плащаме с банкови карти скоро и в такситата

Плащането на сметката в таксито с дебитна или кредитна карта набира скорост и у нас. Повечето големи компании в столицата вече имат коли, оборудвани с ПОС терминали, и носенето на пари в брой не е необходимо.

Услугата се ползва най-често при поръчки по телефона – при заявка от клиента фирмата изпраща такъв автомобил на адреса, обясни пред „Преса" председателят на Браншовата камара на таксиметровите превозвачи Спас Атанасов.
На улицата е по-малко вероятно да попаднете на кола, оборудвана с ПОС устройство. Познават се по стикера, залепен на предното стъкло.

„Около 30% от автопарка ни е снабден с такива терминали. Въпреки това повечето клиенти по навик предпочитат да плащат в брой. Карти се използват най-често при курсовете от летище София, каза Людмил Лазаров, шеф на най-голямата таксиметрова фирма „О'кей супертранс".

От MasterCard обявиха и една нова инициатива. Картовата компания ще оборудва колите на „Йелоу такси" с мобилни ПОС терминали за безконтактни разплащания.

Трансакциите ще се извършват много бързо, тъй като не е необходимо картата да се вкарва в устройството, а за сума под 25 лв. не се изисква и ПИН код. Наредената сума се прехвърля директно в картата MasterCard Business на шофьора.

Благодарение на технологията той има незабавен достъп до парите, а това ще помогне за елиминирането на сивата икономика, коментира Артур Туремка, генерален мениджър на MasterCard за Балканите.

Очаква се до края на март 20% от автопарка на „Йелоу" да бъде оборудван с устройствата.

Все още такива екстри в такситата няма нито в Пловдив, нито в Бургас, но най-голямата варненска фирма – „Лафия", вече работи за внедряване на системата.

Източник : www.money.bg

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Сподели