Възстановяват се редовните полети София-Киев

 

 

Редовната въздушна линия между София и Киев да бъде възобновена се разбраха заместник-министърът на транспорта Антон Гинев и министърът на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский, които се срещнаха в София в петък.

До месец украинската авиокомпания "Уинд Роуз" (Wind Rose) ще започне изпълнението на редовни полети от Киев до летище София, като се предприемат всички необходими действия и за възобновяването на редовната линия, заяви министър Андрей Пивоварский. От своя страна заместник-министър Антон Гинев каза, че летище София има готовност за оказване на съдействие при развитието на тази линия.

По време на срещата българската страна е повдигнала въпроса за това, че украинските пристанищни власти не признават свидетелствата, издадени от българските компетентни власти, за фериботите "Героите на Одеса“ и "Героите на Севастопол“, които трябва да осъществяват фериботната връзка Варна – Иличовск. Това прави връзката неефективна, .

Проблемът е в изискването на борда на ферибота да пътуват не повече от 12 лица екипаж на кораба, но това затруднява превоза на тежкотоварни автомобили по линията, които пътуват обичайно с по двама шофьори, смята българската страна. В отговор гостът е декларирал готовност още следващата седмица да се направят нужните уточнения относно броя на придружаващия експлоатационен персонал, така че да не се затруднява превозът на камиони.

Гинев е обявил също така готовност на България за провеждането на среща на експерти за обсъждане на проекта на нова междуправителствена спогодба за организиране на пряка железопътна фериботна линия между Украйна и България.

 

Източник: http://m.mediapool.bg, 13.11.2015г.

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]