Исковете за жп трагедията в Хитрино – за над 10 млн.

Исковите молби от наследниците на всички починали и тежко пострадали при инцидента в Хитрино ще бъдат входирани днес в Софийския градски съд. Това съобщи за БТА Николай Димитров от софийската адвокатска кантора, която представлява роднините.

По думите му общата цена на исковете е над 6 млн. лева, като предстои внасянето на още искови молби и тя ще надхвърли 10 млн. лева.

След експлозия на влакови цистерни на 10 декември миналата година загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

В исковите молби, заведени от адвокатска кантора, се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от около 80 км/ч., въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че същата следва да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч.

Това се дължало на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници – “Булмаркет ДМ” ЕООД и на “Булмаркет рейл карго” ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от “Булмаркет рейл карго” ЕООД превоз през въпросния ден, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура.

Тези изисквания за безопасност се отнасят както до движението на железопътните возила, така и до състоянието на железопътната инфраструктура, осигуряваща тяхното движение, за което отговаря НК “Железопътна инфраструктура” ДП, уточни Димитров.

По делата ще бъде привлечено като “трето лице помагач” и Изпълнителна агенция “Железопътна администрация”, която е била органът, пред който се е водила процедурата за получаване на лиценз за железопътен превозвач от “Булмаркет Рейл Карго ЕООД”, като се твърди, че са били налице нарушения от страна на агенцията.

Нарушения се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал. Целта е, ако съдът осъди “Булмаркет Рейл Карго” ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани, те да бъдат претендирани от Министерството на транспорта, каза още Димитров.