Подписаха договора за реконструкция на гаров комплекс Нова Загора

Договорът за модернизация на гаров комплекс Нова Загора беше подписан днес от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски. Гара Нова Загора е шестата ключова железопътна гара, която ще бъде обновена по проект, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Проект „Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора“ е със срок за изпълнение 2 години и включва изграждане на ново приемно здание, изпълнение на вертикална планировка в т.ч. нов паркинг за автомобили, реконструкция и модернизация на перони и коловози, както и изпълнение на дейности по благоустройство и паркоустройство. Проектът предвижда изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на обществените пространства, въвеждане на модерни интелигентни системи за отопление, климатизация, осветление, информация и други. След реализацията му гара Нова Загора ще осигурява комфортна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала.

Гаров комплекс Нова Загора е разположен на в жп участъка Пловдив-Бургас. През жп гарата преминават три железопътни направления – към Богданово, към Бургас (Ямбол, Карнобат, Бургас) и към Стара Загора (Стара Загора, Пловдив, София). Поради стратегическото си място, гаровият комплекс е изключително важен за железопътната инфраструктура у нас.

Реконструкцията на гаров комплекс Нова Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на обекта е 2 721 279,00  лв. без ДДС, с изпълнител ВДХ АД.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…