Поканиха Бойко Борисов да пътува с влака от Банкя до София

Недоволни от спирането на влакове и скъсяването на маршрути на железниците граждани поканиха премиера Бойко Борисов и министрите в кабинета му да пътуват заедно с тях от Банкя до София.
 
На правителственото заседание миналата седмица министър-председателят обясни как "гледа, че във влака от Банкя се возят по 10-15 души".
 
 
Борисов гледал как във влака за Банкя пътуват не повече от 10-15 души
Нямало да остави хора без транспорт
„Каним на 31 януари премиера Бойко Борисов и неговите министри да пътуват заедно с нас до Банкя с влак, за да види колко хора ще се возят в него, за да си поговорим за проблемите с жп транспорта и да си зададем неудобните въпроси към тях”, заявиха протестиращите на Централна гара в София срещу спирането на определени влакове.
 
Следващата събота от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и Сдружението за запазване и развитие на железниците, на Централна гара ще раздават разписания на пътуващите. Такава услуга има и в други страни в Европа, обясниха те.
 
Протестиращите железничари и пътници издигнаха лозунги като „Приватизацията е равна на грабеж и ликвидация”, „Долу ръцете от БДЖ”, „БДЖ – за хората, не за корпорациите”.
 
„Това, което се случва сега, е хвърляне на прах в очите на хората, защото се вдигна голяма вълна от протести срещу закриването на жп линии", заяви Георги Статков от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.
 
Той попита защо след всяко съкращение БДЖ потъва все повече и повече. Статков и колегите му питат още защо се прогонват клиентите, като се пускат все по-малко и неудобни за ползване влакове. „Да не говорим за хигиената и сигурността, защото ремонтната база е ликвидирана, а ремонтите се извършват стихийно, като се свалят части от бездействащия подвижен състав и се монтират на действащия”, продължи той.
 
Според Статков някой има интерес – автофирмите с лоби във властта, жп транспортът да е бавен, мръсен и неудобен, за да отблъсква клиентите от железниците, предположи той.
 
Протестиращите не вярват на транспортния министър Ивайло Московски, че няма да се съкращават влакове. Служители на БДЖ твърдят, че 40 млн. лева субсидия няма да могат да осигурят нито стабилизация на железницата, нито реформа.
 
Подобни протести се провеждат и във Варна, Бели Извор и други градове в страната, където промените ще ощетят пътниците.
Източник: BTV
Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]