Половин милион на ден ще ползват метрото с 31 станции и 36 км линии

Борисов заръча награди за всички участвали в изграждането на отсечката до аеропорта
 
За 10 г. построихме 30 км, а предишните за 23 г. – 9 км, отчете премиерът
 
"500 000 души всеки ден ползват метрото, защото средната скорост в подземната железница е 40 км в час, а на колите в града – 28 км в час". Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на новата отсечка на подземната железница до аерогарата. Придвижването с метрото министър-председателят описа с три думи – бързо, лесно и удобно. С Борисов на събитието присъстваха министрите на транспорта Ивайло Московски, на екологията Ивелина Василева и строителният министър Лиляна Павлова. Заедно с тях кметът на София Йорданка Фандъкова отряза лентата на метростанция "Летище София".
 
В словото си премиерът похвали шефа на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Той поръча на Фандъкова да награди всички участвали в изграждането на отсечката до аеропорта.
"Скъпи отчета, благодаря на патриарха, на вас, за добрите думи, защото както е казал Началника – нищо без него не може да се направи", започна изказването си Борисов.
И обясни, че ако годината била преди 1990-а, то Братоев щял да стане герой на социалистическия труд.
 
"Когато цифрите говорят, и тези, които управляваха от т. нар. синя София, ще замълчат. За 23 години – 9 км метро. Откакто ГЕРБ управлява – 30 км. За 10 години. Добре ли е?", попита риторично премиерът събралите се на откриването.
И си спомни как преди време от ГЕРБ заварили моста "Брюксел" – "целия в дупки".
Във връзка с критиките в някои медии, че наоколо имало ливади и кал, премиерът с типичното си чувство за хумор дори се зарадва, че още могат да се открият празни пространства около строежа на метрото.
 
"Гарантирам им, че следващата година и там ще са изградени сгради от алуминий и стъкло. Защото когато докараш инфраструктура като тази, бизнесът е изключително доволен и активен", заяви министър-председателят.
По думите му най-голямата реформа, извършена у нас, била тази в транспорта в столицата.
 
"Спомняте ли си десетките репортажи с рекета на такситата, на паркингите и на всичко това, което беше около това място. Когато дойдохме, тук се гонеха хартии и найлонови пликове по полето. Как изглежда в момента само за 7 години. Някой път не можем да се порадваме на хубавото, трябва да намерим само лошо. Това не ме дразни, защото всеки ден 500 000 души в София ще разбират каква придобивка имат. Ще си вземе куфарчето, ще дойде и след 15 минути ще е някъде по града. Няма да виси по автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра", обясни нагледно Борисов и посъветва кмета на София "да не й пука" от критиците на това съоръжение.
 
Плащаме билета и с кредитна карта
 
На новите станции на метрото ще стартира пилотен проект, с който всеки ще може с карта да си плати билетчето за влака.
"Дори даваме тази екстра на банките, няма да им правя реклама, има пилотен проект, всеки може да си направи подобен автомат – минаваш, слагаш си кредитната карта там и направо се качваш. Бързо, лесно, удобно. Няма гишета", обясни премиерът Бойко Борисов.
Досега на спирките на метрото билети се купуват от гише или автомат.
 
Фандъкова: Железницата променя цели квартали
 
Метрото е проект, който променя живота на много хора, променя и облика на цели квартали, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Ако някой си мисли, че всичко се случва с магическа пръчка и че като се направи метрото, наоколо няма да има поляни, естествено това не е възможно. Факт е обаче, че където мине метрото, там започва строителство, районът се променя, инвеститорите идват, това създава и възможности за работа на хората", подчерта тя. Фандъкова акцентира и върху факта, че с откриването на метрото се отварят и работни позиции. "Сега с този лъч се отварят нови 160 работни места. Синдикатите бяха тук, благодаря им за партньорството.
 
12% по-малко трафик, смогът пада с 8 хил. т
 
Трафикът ще намалее с 12%, а вредните газове с над 8 хиляди тона, стана ясно от изказванията на кмета Йорданка Фандъкова и на екоминистъра Ивелина Василева. Василева подчерта, че екологичните ползи от метрото превръщат София в град с устойчива екополитика, а по този начин и в най-добрия град за живеене.
Фандъкова пък благодари на екоминистерството за подкрепата при покупката на метровлакове, както и на нови автобуси, тролеи и трамваи, което също допринася за по-чиста околна среда.
 
Вървят търгове за третия лъч
 
"Търговете за третия лъч на метрото от "Овча купел" до "Левски" са обявени и вече текат", разказа шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Според него процедурата ще продължи до есента, тъй като често се случва някой от участниците в конкурса да обжалва. След като бъдат избрани, ще има още два-три подготвителни месеца, докато започне същинското строителство.
Изграждането на третия метродиаметър е пресметнато за около 680 млн. лв. Общата дължина на бъдещата отсечка е 16 км с 19 метростанции, като седем от тях се предвижда да са надземни. Прогнозният поток на пътници през първата година след пускането на метрото е 162 хиляди души.
 
Източник: Стандарт