Кризата си тръгва през летище София

 

Ще я изгонят завършилите в чужбина младежи, като дойдат да работят у нас "Най-прекият път за излизане от кризата в България е летище  София." Този анекдот от началото на 90-те години на XX в. още е актуален, защото все повече млади българи заминават да учат в чужбина и "забравят" да се върнат. Спомних си анекдота в четвъртък вечерта на Терминал 2 на летище  София. Докато гледах радостните лица на пристигащите от Милано и Мюнхен и се питах след колко ли дни отново ще бъдат тук, за да полетят обратно, гръмна народна музика и 6 девойки и младежи се понесоха в танц. Видимо изненадани, пристигащи и посрещачи измъкнаха телефони и фотоапарати, заблестяха светкавици. Крака и тела започнаха да се поклащат в такт, малки дечица да подскачат.
Що за чудо е това и какъв е смисълът му, питам девойка, която си личи, че има отношение към случващото се на "Пристигащи".
Това е "флашмоб", отговаря Мила Натудова, мениджър проекти в Сдружението за българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Танцьорите от формация "Дживгари" изпълняват шопски танц. Този флашмоб е резултат от нашето отлично партньорство с летище  София и е част от кампанията за популяризиране на форума "Кариера в България? Защо не", който ще се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, обяснява Натудова. Това е единственият кариерен форум у нас, който цели да привлече младите българи, получили образование и опит в чужбина, да потърсят професионална реализация и развитие в родината си, разказва Натудова и допълва:
Много се радваме, че летище  София е наш партньор в кампанията по популяризирането на форума. Съвместно решихме да поздравим пристигащите с фолклорен флашмоб, за да им кажем "Добре дошли у дома", казва Натудова.
Освен с танца на "Дживгари" форумът се популяризира и от банери, които посрещат пътниците при получаване на багажа. В петък, събота и неделя рекламни картички за форума "Кариера в България. Защо не?, бяха раздавани и на пътниците от Франкфурт на Lufthansa, от Париж на "България ер " и Air France, от Рим на Alitalia. Целта е да покажем на хората, че в България се случват и интересни неща, разказва Натудова. фактът, че правим нещо нетрадиционно на летище  София, е показателен за това. На самия форум, който е 7-ми по ред и ще бъде открит на 10 септември в Интер Експо
Център, младите хора ще се срещнат с представители на над 70 международни и български топкомпании, за да направят информиран избор за бъдещото си професионално развитие у нас, обяснява Натудова. Всяка от тези топкомпании е потенциален работодател на завършилите в чужбина. Това са фирми и от публичния, а не само от традиционните финансов и ИТ сектори, допълва тя. В семинарната програма лектори и експерти ще разказват пространно за бизнес средата у нас и за възможностите, които тя предоставя за развитие, обяснява Натудова.
На форума ще споделят опита си и много българи, завършили в чужбина и избрали да се върнат и работят у нас, казва Натудова.
Анекдотът, който ни припомнихте – "Най-прекият път за излизане от кризата в България е летище  София", вече не е верен, намесва се и Нуша Спирова, съорганизатор на флашмоба на летище  София. Според мен е точно обратното – "Именно летище  София е входът към изхода от кризата", казва тя и обяснява: Крайно време е да престанем да бъдем разединени, да спрем да живеем по схемата "Всеки да си спасява кожата"; време е да се съберем и да започнем да правим нещата заедно, да ги движим към по-добро, за да излезем най-сетне от дългата криза. И точно летище  София е мястото, на което да започнем да се посрещаме и да се обединяваме в поход към излизане от кризата, казва Нуша и сочи хорото, на което пътници и посрещачи рипат заедно, хванати ръка за ръка.
–Изборът за връщане е много емоционален
Прекрасно е да се работи с летище  София. И ръководството, и служителите веднага припознаха като своя каузата на форума "Кариера в България? Защо не", флашмобът е посветен на идеята да посрещнем по интересен начин младите българи и да им кажем, че ги очакваме на форума, за да им покажем, че могат да се развиват и у нас.
Пристигащите реагират много емоционално на това посрещане. Самият избор да се завърнеш в България е преди всичко емоционален. Той е обвързан с липсата – на приятелите, въздуха, на вкусовете дори. И целта на тези събития тук, на летище  София, е да докоснем именно тази емоционалната част в душите на младите. Що се отнася до рационалната страна на идеята за завръщане, това, което бизне средата предлага у нас – тя ще бъде представена на самия форум на 10 септември. Моментът на пристигането е особено важен – младите хора да вземат решение дали да останат, или да се върнат в чужбина. Имаме интересни случаи, когато на форума пристигат хора направо от летище  София с куфарите. На форума всяка година идват 1200-1300 българи от чужбина. Статистиката показва, че около 47% от тях решават да останат тук, 25% се колебаят и само 2% категорично са сигурни, че не искат да се върнат в България. Да, на фона на хилядите българи, които учат в чужбина, 1200 души не са много, но все пак са първите лястовички, които ни мотивират да работим за връщането и на останалите. 

 

Източник: в-к Стандарт, 25.08.2014

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]