Очаква се поскъпване на пропан-бутана от 1 август

Очаква се поскъпване на пропан-бутана от 1 август
© Pixabay

Очаква се поскъпване на пропан-бутана от 1 август.

Цените на горивата определено тръгват нагоре, но не стремглаво. Още от 1 август ще има повишение на цената на пропан-бутана, защото парламентът премахна нулевата ставка ДДС. Ръстът ще е в рамките на 20-22 стотинки на литър с ДДС. Поскъпването на петрола в международен план влияе цялостно на повишаване на цените на горивата. Това каза за “Твоят ден” Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

Според него покачването на цените на горивата е закъсняло.

“То се дължи на ръста в цените на готовите продукти, плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста. Очакваме между 5 и 7% на продуктите”, заяви той.

По думите му концесията на “Росенец” не се знае как ще повлияе на цените, но трудно ще се справим без рафинерия с доставките.

“Нямаме необходимата бройка вагони или цистерни, нито има изобилие на горива. В Румъния и Гърция производствените цени на горивата са с 20 стотинки над тези на “Лукойл”, без да се включва цената за доставка”, обясни Бенчев.

Novini.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…